Sunday, January 24, 2010

REPREZENTACIJA SRBIJE: Rasterećeni na Ruse

Zacrtano je ispunjeno. Reprezentacija Srbije se plasirala među osam najboljih reprezentacija na kontinentu i sada, u miru dunavskog ostrva Margit Siget, sprema taktiku za Rusiju, što je presudni okršaj za prvo mesto u Grupi A. Pobeda donosi ostanak u Budimpešti i okršaj sa drugoplasiranim iz Grupe D, a svaki drugi ishod određuje put u Debrecin i duel sa pobednikom pomenute grupe u kojoj su Španija, Portugal i Belorusija. Dan posle pobede nad Slovenijom (2:0), koja je već napustila Budimpeštu jer je završila učešće na EP, u tabor "orlova" stižu mnogobrojne čestitke, a vođa delegacije Veroljub Dugalić je obezbedio slavljeničke torte. Ipak, nema mnogo vremena za slavlje i misli su već okrenute ka Rusima.
- Ima za sve leka, pa i za Ruse. Videćemo da li smo izvukli pouke iz duela na prošlom EP u Portu. Treba da stojimo bliže, da se pomažemo, da ne ostajemo u duelima "jedan na jedan". I mene interesuje kako će to sutra da izgleda jer prvi put sa Rusima nema tenzije, u smislu da nam sve zavisi od te utakmice. Sada su igrači rasterećeniji i to bi moglo da donese boljitak - rekao je trener reprezentacije Srbije Velimir Andrejić.


Velimir Andrejić i Milan Bogdanović na treningu u Budimpešti, u dvorani "Elektromos" (foto P. Bajić)

Predvodnik Kaosa iz Bolonje zbog obaveza u Italiji nije često na akcijama reprezentacije, a u dosadašnjoj karijeri nema poraz sa "orlovima", već četiri pobede i dva remija (bio je na turniru za prošlo EP - u holandskom gradu Gelenu, pa je bio na EP u Portu od druge utakmice zbog klupskih obaveza, a posle poraza od Rusije, pa je ponovo u nacionalnom timu na ovom kontinentalnom šampionatu).
- Svima nam je pao teret sa srca posle pobede nad Slovenijom. Važnost utakmice i iščekivanje su uneli dosta psihičke napetosti. Ulog je bio zaista veliki.
Odbrana reprezentacije Srbije nije poklekla na poslednje tri utakmice.
- Još od turnira u Gelenu, u kvalifikacijama za prošlo EP, rad stručnog štaba se vezivao velikim delom za odbranu. Naravno, ima tu i igre slučaja što nismo savladani toliko dugo, a sve to utiče na stabilnost ekipe i samopouzdanje. Protiv Slovenije smo problema imali onda kada smo bili u posedu lopte: nije bilo ritma u dodavanju, u kretanju. Andrejić se osvrnuo i na ostale grupe.
- Nije niko iznenadio, osim možda Portugala koji je remizirao sa Belorusijom (5:5). Dopustili su sebi previše problema. Nema sumnje da je najslabija Grupa A u kojoj su Mađarska, Češka i Azerbejdžan, tačnije "Brazerbejdžan", s obzirom na broj "karioka" u ekipi. Toliko stranaca u reprezentaciji može da dovede do gubitka smisla ovog takmičenja - naglasio je Andrejić.


DOSADAŠNJI DUELI SA RUSIMA

Sva četiri poraza

Naš nacionalni tim se do sada četiri puta sastajao sa Rusijom i svaki put je poražen. Prvo je to bilo na turniru u Moskvi 1999. (0:2), pa u kvalifikacijama za EP u Češkoj 2005, u Zrenjaninu 2004. (2:5), a pre duela na EP u Portu 2007. godine (3:5). U poslednjem okršaju, u „Pioniru“ početkom marta 2008. godine, u kvalifikacijama za SP u Brazilu, Rusija je slavila sa 3:2.

Sve rezultate, tabele i raspored takmičenja možete da pogledate ovde i ovde.

No comments: