Tuesday, January 26, 2010

REPREZENTACIJA SRBIJE: Danas protiv Portugala u četvrtfinalu EP (19.30)

Reprezentacija Srbije, posle čuda protiv Rusije, bronzanog sa prethodnog EP i polufinaliste SP, pokušaće danas u Budimpešti da učini ono što nije uspelo nijednoj generaciji do sada - da se nađe među četiri najbolja nacionalna tima u Evropi. Protivnik "orlova" u "Pap Laslo areni" biće Portugal, a početak susreta je u 19.30 časova (direktan prenos na "Eurosportu 2").
- Odlično je to što smo izbegli Španiju, ali idemo na najjaču drugoplasiranu reprezentaciju, koja je favorit, bez obzira na slabije igre u grupi. Portugal je jedna od najjačih evropskih sila u futsalu, i na reprezentativnom i na klupskom nivou. Sa druge strane, mi smo ponovo među osam, i pored smene generacija. Igramo svaku utakmicu kao da nam je poslednja u životu. Najbitnije je da ponovimo takav pristup, da imamo istu energiju i želju kao na prethodnim susretima. Ne smemo da poletimo jer moramo još mnogo toga da dokažemo na terenu - rekao je Marko Perić, a o tome što na ovom turniru zbog povrede ne igra Rikardinjo, uz njega najbolji mladi igrač prošlog EP, dodao je:
- To jeste dobro za nas, ali je šteta za evropski futsal.
Dugo se po završetku utakmice sa Rusijom (4:3) pevao "Marš na Drinu" u svlačionici "orlova". Posle Slovenaca, koji su u subotu otišli kući, "orlovi" su iz hotela na dunavskom ostrvu Margit siget u ponedeljak ispratili Ruse - put Debrecina na okršaj sa Španijom. Fantastičnih poslednjih deset minuta i fanatična odbrana tokom cele utakmice doneli su našem nacionalnom timu priliku da preko Portugala stigne do završnice. Sve je počelo "Belgijom", dobro poznatom kombinacijom naših igrača: korner je izveo Perić, a Borojević je petom poslao loptu do Pavićevića za 1:2. Posle 109 sekundi od tada i potpunog preokreta (3:2) o odlasku van Budimpešte su počeli da razmišljaju Rusi.
- Utakmica sa Španijom na prošlom EP (1:1) i ova sada su mi dve najdraže u karijeri. U obe utakmice nam je prošla ta kombinacija. Ne može to svako. Možeš da imaš dobar scenario, ali ne vredi ako su loši glumci.
Perić je postigao drugi gol na utakmici, pošto je oduzeo loptu nekadašnjem saigraču Aleksandru Fukinu, a u završnici je zatresao sopstvenu mrežu.
- Kada sam dao autogol samo sam pogledao prema semaforu na vreme. Mnogo je još bilo do kraja - tri minuta. Ta tri minuta su trajala kao tri godine. Odigrali smo fantastično u odbrani celu utakmicu, a naročito u tim trenucima. Verovao sam u nas i posle 0:2 jer smo igrali dobro i stvarali smo šanse. Moralo je da nam se vrati za sve poraze. Stalno smo bili blizu, ali su uvek izmicali. To se naročito odnosi na kvalifikacije u "Pioniru" za poslednje Svetsko prvenstvo.
Čestitke su stigle sa svih strana, pa i iz Rusije.
- Zvao me je i predsednik kluba u kojem igram - Dine iz Moskve, Sergej Anatolovič Kozlov, da mi čestita. On je tvorac generacije Rusije koja je 1999. godine osvojila jedinu titulu prvaka Evrope i veliki je protivnik stranih igrača u nacionalnom timu. Ovom pobedom smo doneli veliku radost, a protivniku zadali snažan udarac, naročito sa ta tri gola za 109 sekundi. I u Portu smo Rusima dali golove u kratkom vremenskom periodu, ali dva - Rajić, pa ja, što nam nije pomoglo na kraju. Pogodak posvećujem svima koji su bili uz nas, a autogol Rusima - naglasio je Perić.


Marko Perić i Aleksandar Fukin (foto P. Bajić)

Na razgovor se nadovezao i Vladimir Ranisavljević, jedan od najzapaženijih golmana na ovom EP, aludirajući na osnovni cilj - da se zauzme bar drugo mesto u Grupi C i tako se već u četvrtfinalu zaigra u Debrecinu, gde će biti održana završnica šampionata:
- Planirali smo da idemo u Debrecin, pa kada je već tako onda bi bilo lepo da se to i ostvari - uz osmeh je rekao Ranisavljević.


BOJAN PAVIĆEVIĆ

Korak do večnosti


Svi su imali motiv "do neba" protiv "baćuški", a posebno kapiten Bojan Pavićević koji je jedini iz sadašnje ekipe bio učesnik sva tri prethodna takmičarska okršaja sa Rusima: u Zrenjaninu 2004. u okviru kvalifikacija za EP (2:5), na EP u Portu 2007. (3:5) i u "Pioniru" 2008. godine u kvalifikacijama za SP (2:3).
- Ovo je jedna od najdražih pobeda u mojoj karijeri. Mnogo puta smo bili blizu, ali su nam uvek izmicali. Iz najtežeg mogućeg žreba smo izvukli najviše i sebi otvorili manje težak put ka polufinalu. Čeka nas veliki izazov u četvrtfinalu. Portugal je u samom vrhu, ne mnogo slabiji od Španaca, Rusa i Italijana, bez obzira na slabije rezultate u grupi. Prednost te ekipe je u brzini, a naša u snazi. Mnogo bi nam značilo da povedemo. U slučaju da napravimo novo čudo, ulazimo u istoriju, a odatle su nam odškrinuta vrata ka medalji, s obzirom da bi protivnik u polufinalu sigurno bio slabiji od Portugala jer su mogući Azerbejdžan i Ukrajina - rekao je Pavićević, a o čuvanju Sirila je dodao:
- Nije se naigrao ni u "Pioniru", ali sam tek sada zadovoljan. Pokazali smo da možemo da čuvamo i najboljeg špica sveta, o kome svi toliko grme.


VIDAN BOJOVIĆ


Rezultati Portugala nas neće zavarati


Veliko srce Vidana Bojovića je još jednom dokazano na terenu. U odbrani je odigrao na najvišem nivou i imao je prilike i za pogodak. Već danas ga očekuju novi izazovi.
- Portugal je rezultatski veoma loše završio takmičenje po grupama, poražen je ubedljivo od Španije (1:6) i odigrao je iznenađujuće nerešeno sa Belorusijom (5:5), ali to nas neće zavarati. Reč je o veoma kvalitetnoj reprezentaciji koja jednom utakmicom može da preokrene tok šampionata u svoju korist. Naravno, imamo i mi svoje adute. Ne smemo da poletimo i nismo favoriti na papiru. Nadam se da ćemo izaći kao pobednici.


Vidan Bojović na rukama saigrača Slobodana Janjića, a pored su tim - menadžer Igor Gačić, kapiten Bojan Pavićević, Milan Bogdanović i Slobodan Rajčević (foto sa www.uefa.com)


MEĐUSOBNI DUELI

Dve pobede našeg nacionalnog tima

Naš nacionalni tim i Portugal su se do sada sastajali tri puta, a u oba takmičarska duela, na kvalifikacijama u Italiji za SP, slavila je naša reprezentacija: prvo 1992. sa 5:3, pa tri godine kasnije sa 7:4. Portugal je dobio prijateljsku utakmicu u španskoj Granadi 1999. godine sa 3:2.


STRUČNI ŠTAB BEZ JEDNOG ČLANA

Andrejić za polufinale


Stručni štab reprezentacije Srbije je od ponedeljka umanjen za jednog člana. Trener Velimir Andrejić je, posle pobede nad Rusijom, morao da se vrati klupskim obavezama u Italiji, u Kaosu iz Bolonje, a iz tabora "orlova" su poručili da će učiniti sve da se domognu polufinala, kada postoji mogućnost Vecinog povratka u Mađarsku.


Sve rezultate, tabele i raspored takmičenja možete da pogledate ovde i ovde.

1 comment:

branko2501972 said...

upropasti nas bojan pavicevic sto ne ode nije vise ni za marbo a kamo li ta reprezentaciju....