Monday, January 25, 2010

EP U MAĐARSKOJ - GRUPA C: Srbija - Rusija 4:3

Podvig reprezentacije Srbije u "Pap Laslo areni" ! Naš nacionalni tim je prvi put u istoriji pobedio Rusiju, osvojio prvo mesto u Grupi C i izbegao neprikosnovenu Španiju do finala, a najveće favorite za titulu (uz Italiju) poslao na međusobni dvoboj u četvrtfinalu. "Orlovi" će u utorak od 19.30 časova u Budimpešti, na istom mestu, pokušati da ostvare san svih generacija srpskog futsala i plasiraju se u polufinale.
Bajka je započeta na polovini drugog poluvremena. Na svojoj koži su majstorstvo srpskih fudbalera osetili i Rusi, posle Španije na prošlom EP, kada je istom kombinacijom Srbija stigla do boda u poslednjem minutu (1:1). Sada je korner izveo Perić, a Borojević je poslao petom do kapitena Borojevića koji je načeo mrežu "baćuški".


Golman Vladimir Ranisavljević, kapiten Bojan Pavićević, Marko Perić i Rus Sirilo (foto P. Bajić)

Nisu znali šta ih je snašlo, a već je bilo 2:2. Perić je oduzeo loptu i iz kontranapada doneo izjednačenje. Onda je usledio fantastičan potez golmana Ranisavljevića koji je pronašao Kocića preko celog terena, na levoj strani, a ovaj iz prve uposlio na suprotnoj strani Lazića za erupciju oduševljenja među srpskim navijačima na tribinama. Tri gola za 109 sekundi !
Posle toga je Rajčević provozao protivničke igrače sa svoje polovine i stigao ispred šesterca Rusije kada ga je sa leđa srušio Čistopolov, ali je za to dobio jedino žuti karton. Propušteno tada je nadoknađeno u 36. minutu kada je Kocić izdržao Majevskog na leđima i iz drugog pokušaja savladao Zueva.


Vidan Bojović, Mladen Kocić i Milan Rakić (foto sa www.uefa.com)

Posle tajm - auta u 36. minutu su Rusi pokušali sa Majevskim kao golmanom - igračem, što je otvorilo dosta prostora za naše igrače, ali su sa svoje polovine šutirali zamalo pored stativa. "Baćuške" su stigle do poslednjeg gola pošto je Perić u šestercu nespretno skrenuo loptu u mrežu posle ubacivanja Čistopolova, u 38. minutu.
"Orlovi" su krenuli hrabro od prvog minuta, željni osvete Rusima za bolne poraze u ovoj deceniji, a opet donekle rasterećeni jer su znali da su sigurni učesnici četvrtfinala kontinentalnog šampionata. Ipak, izbor između dominantne Španije i iznenađujuće slabog Portugala na ovom šampionatu terao ih je da učine sve kako bi pobedom izbegli "crvenu furiju" do finala.
Počeli su fantastično u odbrani, dišući stalno "za vratom" protivniku kojem je prepuštena inicijativa. Već u 21. sekundi je Kocić naterao Zueva da interveniše, a u 46. sekundi je isto učinio Majevski golmanu reprezentacije Srbije Ranisavljeviću, koji je ponovo branio na visokom nivou. Bojović je odradio "rudarski" posao u odbrani, a u šestom minutu je naterao Zueva da interveniše posle njegovog kontranapada, posle čega je natrčao na loptu Rajčević i pogodio spoljni deo mreže. Ubrzo je isto učinio Šajahmetov na drugoj strani, pa je Pula nešto kasnije prvo zatresao stativu, a onda ponovo stavio na muke Ranisavljevića.


Radost srpskih navijača na tribinama (foto P. Bajić)

Selektor Aca Kovačević je koristio sve raspoložive snage u utakmici punoj tenzije, pa je već na polovini prvog poluvremena van igre ostao jedino drugi golman Stojanović. Ipak, "orlovi" su brzo ušli u problem sa prekršajima, pa im je peti dodeljen u 12, a tri minuta kasnije i šesti. Srećom, Timošenkov nije bio precizan. Ubrzo je usledila akcija kapitena Pavićevića koji je pronašao Bojovića, ali je šutirao pored gola. A onda, greška Perića u napadu i kontranapad Čistopolova za 1:0. Usledili su pokušaji Rakića, pa Rajčevića deset sekundi pre odlaska na odmor, kada je pogodio okvir gola iz penala sa deset metara, da bi na kraju Pula petom poslao loptu u stativu.
Šok na početku drugog dela - gol Majevskog u 22. minutu, nije poremetio "orlove" koji su zaigrali još hrabrije i stigli do preokreta.


SELEKTOR ACA KOVAČEVIĆ

Prevazišli sebe


- Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu, pre svega na psihičkom planu. Igrači su imali motiv "do neba" da slave protiv Rusije koja ih je poslednjih godina redovno pobeđivala. Sada su se revanširali. Utakmica je bila odlična, veoma dinamična. sa preokretima. Igrači Srbije su prevazišli sebe protiv velikog favorita. Dobro je i što smo pobedili Rusiju i što smo izbegli Španiju koja je na ovom turniru prikazala novi stil kojim sam impresioniran. Osnovno što sam rekao igračima u poluvremenu je da moraju da budu mnogo agresivniji, da napadnu jer nismo imali šta da izgubimo. To je donelo rezultat. Treba se sada dobro pripremiti za Portugal. I njima i nama ta utakmica znači sve. Verujem da ovaj tim može još više.


KAPITEN BOJAN PAVIĆEVIĆ

Stigla naplata dugova

- Morali smo da pobedimo sada ili nikada. Došlo je vreme da naplatimo sve dugove. Dugo nas je to mučilo. Izbegli smo teži put ka završnici i dokazali da možemo da igramo protiv svih. Presrećan sam, ali sada moramo da zaboravimo ovu utakmicu jer je već u utorak četvrtfinale protiv Portugala.


MLADEN KOCIĆ

"Izginuli" za pobedu


- Nadali smo se da konačno možemo da srušimo velikog protivnika i uspeli smo u tome. Dogovor je bio da "izginemo" kao da nam je poslednja utakmica i to smo učinili. Lično, nisam pružio maksimum u prvoj utakmici - protiv Slovenije i imao sam veliki motiv da to ispravim protiv Rusije. Sve mi se vratilo na pravi način.


VLADIMIR LAZIĆ

Neopisiv osećaj

- Ne mogu da opišem kako sam se osećao posle gola. To je najlepši trenutak u mojoj karijeri. Previše smo ih respektovali na početku i to nam je donelo minus, ali smo pokazali koliko smo jaki i koliko srce imamo. Ovo je velika pobeda i sada je na nama da "ohladimo" glave i da primenimo isti recept protiv Portugala.


SRBIJA - RUSIJA 4:3

Strelci: 0:1 Čistopolov u 17, 0:2 Majevski u 22, 1:2 Pavićević u 30, 2:2 Perić u 31, 3:2 Lazić u 32, 4:2 Kocić u 36. i 4:3 Perić (autogol) u 38. minutu. Dvorana: "Pap Laslo arena" u Budimpešti. Gledalaca: 1977. Sudije: Paskal Lemal (Belgija) i Masimo Kumbo (Italija) po 6. Žuti kartoni: Perić (Srbija), Čistopolov (Rusija). Nagomilavanje prekršaja: Srbija 10 (6+4), Rusija 9 (6+3). Penali: Srbija 1 (0), Rusija 1 (0).
SRBIJA: Ranisavljević (golman), Perić, Kocić, Pavićević (kapiten), Rakić (prva petorka), Janjić, Bogdanović, Lazić, Borojević, Bojović, Rajčević, Stojanović (golman).
RUSIJA: Zuev (golman), Fukin, Pula, Majevski (kapiten), Sirilo (prva petorka), Šajahmetov, Agapov, Timošenkov, Sergejev, Kamadijev, Čistopolov, Garagulija (golman).
Igrač utakmice: Mladen Kocić (Srbija).



GRUPA C (Budimpešta)

Rezultati - Sreda: Rusija - Slovenija 5:1. Petak: Slovenija - Srbija 0:2. Nedelja: Srbija - Rusija 4:3.
1. Srbija 2 2 0 0 6:3 6
2. Rusija 2 1 0 1 8:5 3
3. Slovenija 2 0 0 2 1:7 0


Sve rezultate, tabele i raspored takmičenja možete da pogledate ovde i ovde.

No comments: