Sunday, January 31, 2010

EP U MAĐARSKOJ: Španija na vrhu, po navici

"Fudbal je jednostavna igra u kojoj 22 igrača jure za loptom 90 minuta, a na kraju uvek pobeđuju Nemci" - rekao je čuveni engleski fudbaler Gari Lineker, a takva konstatacija se može primeniti i na Španiju u futsalu, i to u još većoj meri.


Španija je novi - stari šampion Evrope. Očekivano, "crvena furija" se treći put zaredom, a peti put u sedam kontinentalnih šampionata, popela na tron. U finalnom okršaju, ujedno duelu zemalja sa Pirinejskog poluostrva, u "Feniks areni" u Debrecinu, savladan je Portugal rezultatom 4:2. Strelci su bili Ortiz u 9, Havi Rodrigez u 13. (njegov 99. gol u dresu nacionalnog tima), Lin u 36. i Danijel u 40. minutu, 22 sekunde pre kraja utakmice, za Španiju (njegov 16. gol na EP, pa je sada drugi na listi najefikasnijih svih vremena), a Gonsalo Alveš u 38. i Žoel Keiroš u 39. minutu za Portugal.



Španija šampion Evrope (foto sa www.uefa.com)

Iako je ovaj tim vratio neizvesnost sa dva pogotka u završnici, nije uspeo da iznenadi favorita koji se dve godine ranije "izvukao" na penale (4:3) u polufinalnom okršaju istih rivala na EP u Portu (Portugal je tada ispustio dva gola prednosti, bilo je 2:2).


Selektor Portugala Orlando Duarte i selektor Španije Hoze Venansio Lopez (foto sa www.uefa.com)

Prethodno je Španija bila bolja od Belorusije (9:1) i Portugala (6:1) u Grupi D, pa u četvrtfinalu od Rusije (0:0, penalima 7:6) i u polufinalu od Češke (8:1). Dominaciju potvrđuje i činjenica da je ovaj nacionalni tim najefikasniji na turniru sa 27 golova, a ima i najbolju odbranu pošto je na pet utakmica primio pet golova (isto je učinila i Italija, ali iz tri utakmice).


Kapiten Španije Havi Rodrigez i selektor Hoze Venansio Lopez sa pobedničkim peharom (foto sa www.uefa.com)

Inače, Španija je jedina reprezentacija od polufinalista koja nije igrala u "Pap Laslo areni" u Budimpešti. Baš na tom mestu, u glavnom gradu Mađarske, Portugal je stigao do jedinog trijumfa na ovom EP, ne računajući onaj na penale - protiv Srbije u četvrtfinalu (5:1). U Debrecinu je upisao dva poraza (od Španije) i dva remija (protiv Belorusije u Grupi D - 5:5 i u polufinalu protiv Azerbejdžana - 3:3, penalima 5:3).


Duel Portugalca Kardinala i Španca Žordija Torasa, a tu su i Danijel i Luis Amado (foto sa www.uefa.com)

Bronza za Češku

"Brazerbejdžan" je na kraju ostao bez medalje, oslabljen neigranjem dvojice od petorice Brazilaca (Alveš je bio povređen, a najbolji strelac Biro Žade je imao parne žute kartone) i sa desetoricom prijavljenih igrača od maksimalnih 12 u utakmici za bronzu. U duelu najprijatnijih iznenađenja ovog takmičenja, Češka je savladala Azerbejdžan sa 5:3. Strelci za pobedničku ekipu su bili Belej u 1, Slama u 24, Farzalijev (autogol) u 26, Jiri Novotni u 36. i Kopecki u 40. minutu, a za njihovog protivnika su to bili Borisov u 8, Seržao u 19. i Farajzadeh u 38. minutu.


Reprezentativci Azerbejdžana (14) Vitalij Borisov, (8) Rizvan Farzalijev i (3) Sergej Čujkov (foto sa www.uefa.com)

Češka se tako osvetila ovom rivalu za ubedljiv poraz (1:6) na startu turnira, u okviru Grupe A, koja je proglašena najslabijom pre početka takmičenja, ali je na kraju imala obe moguće ekipe u polufinalu. Marek Kopecki je postigao poslednji pogodak devet sekundi pre kraja utakmice, a golom 19 sekundi pre kraja duela sa domaćinom (6:5) je odveo svoju ekipu u četvrtfinale, u čudesnom okršaju pred punim tribinama u Budimpešti, kada je Česima bila neophodna pobeda i kada su imali četiri gola minusa (0:4) do 26. minuta. Svi su potom pomislili da Česi idu na četvrtfinalnu "ekskurziju" u Debrecin, a oni su iznenadili Italiju (3:3, penalima 3:1) i domogli se završnice, ostavivši "azure" ("brazure") prvi put bez plasmana u polufinale.


Česi David Frič, Marek Kopecki, Mikal Belej i Martin Dluhi (foto sa www.uefa.com)


REPREZENTACIJA SRBIJE ISPUNILA OČEKIVANJA

"Orlovi" podelili peto mesto


Reprezentacija Srbije je eliminisana u četvrtfinalu od Portugala ("izbor" protivnika je bio između ovog tima i Španije, odnosno finalista), pa je tako podelila peto mesto sa Italijom, Ukrajinom i Rusijom (peta je bila i na EP u Portu u novembru 2007. godine). Prethodno, u Grupi C, bila je bolja od Slovenije (2:0) i od Rusije (4:3).
Ispod su Belorusija i Mađarska, kao i naši protivnici iz kvalifikacija i iz Budimpešte - Belgija, odnosno Slovenija.


Mladen Kocić i kapiten Bojan Pavićević u duelu sa Slovencem Mihom Osojnikom (foto sa www.videoslofutsal.com)


STRELCI

Četvorica dele "Zlatnu kopačku"

Najefikasniji strelci finalnog turnira sa po pet golova (koliko je bio maksimum i na prošlom EP) su Brazilci u redovima Italije i Azerbejdžana - Saad Azis (strelac na sve tri utakmice "azura") i Biro Žade (iz četiri meča, peti je propustio zbog povrede), kao i strelci u finalu - Španac Havi Rodrigez i Portugalac Žoel Keiroš (po pet utakmica). Slede Klejton Baptistela (Italija), Kardinal (Portugal) i Ortiz (Španija) sa po četiri pogotka.


Žoel Keiroš, Havi Rodrigez i Biro Žade sa "Zlatnom kopačkom" koju su podelili sa Saadom Azisom (foto sa www.uefa.com)

Baptistela i Žoel Keiroš su najefikasniji strelci, ako se računaju i kvalifikacije, sa po deset pogodaka.


Klejton Baptistela, Marsio Forte, Saad Azis i kapiten i golman reprezentacije Italije Aleksandr Feler (foto sa www.uefa.com)


BROJNA IZNENAĐENJA

Rusija i Italija bez polufinala

Ovo EP biće upamćeno po brojnim iznenađenjima, eliminaciji dva od četiri favorita (uz finaliste) u četvrtfinalu - Rusije i Italije, prvim medaljama za Portugal i Češku i velikom debiju Azerbejdžana koji je, posle dva trijumfa u Grupi A (nad Mađarskom - 3:1 i nad Češkom - 6:1), eliminisao Ukrajinu (3:3, penalima 4:2), pa ispao od Portugala, pre poslednjeg duela sa Češkom.


REKORDI


Gledanost, "crvena furija" i Rico


Sa 4845 gledalaca u finalu, ukupan broj ljudi na tribinama na ovom EP prema podacima UEFA je 58.851 (na 20 utakmica), što je novi rekord takmičenja. Najviše gledalaca na turniru u Mađarskoj je bilo na čuvenoj utakmici između domaćina i Čeha (5:6) u Budimpešti, u "Pap Laslo areni" - 7066.
U ovom izdanju je ostvarena i najubedljivija pobeda u istoriji EP. To je učinila Španija protiv Belorusije - 9:1.
Najmlađi igrač je postao Italijan Kristijan Rico, koji je debitovao na kontinentalnom šampionatu protiv Ukrajine 23. januara, sa 18 godina i 355 dana.


O DOMAĆINU NAREDNOG EP

Hrvatska favorit za 2012.


Odluka o domaćinu narednog EP - 2012. godine biće doneta najkasnije tokom proleća, a najveći favorit je Hrvatska. Pored ove zemlje, kandidature su ranije podneli Makedonija, Belgija i Slovenija, koja je odustala od nadmetanja za tu godinu.
Iste godine će domaćin Svetskog prvenstva biti Tajland.


Sve rezultate i tabele takmičenja možete da pogledate ovde i ovde.

No comments: