Monday, January 18, 2010

REPREZENTACIJA SRBIJE OD NEDELJE U MAĐARSKOJ: Zacrtali četvrtfinale

Poslednje pripreme su privedene kraju i sve je spremno za početak sedmog šampionata Evrope u futsalu. Dvanaest najboljih nacionalnih timova na kontinentu (prvi put u završnici EP, pošto je do sada bilo osam), među kojima je i naša reprezentacija, boriće se u Mađarskoj od utorka do 30. januara za pobednički pehar koji je do sada najčešće završavao u rukama Španaca (četiri puta), koji brane krunu i koji su i na ovom takmičenju među glavnim favoritima. Tu su i Rusi, bronzani sa prethodnog EP i aktuelni vicešampioni Italijani. Oni su jedini, uz "crvenu furiju", koji su pronalazili put do trona. Naš nacionalni tim će pokušati da ponovi i premaši uspeh iz Portugala 2007. godine kada je bio peti, a učestvovao je i 1999. godine u španskoj Granadi i zauzeo je sedmo mesto.
Posle sedam dana priprema u našoj zemlji, ostalo je da se detalji doteraju na licu mesta - u Budimpešti, gde su "orlovi" otišli u nedelju. Za to imaju dovoljno vremena jer je prvi okršaj u "Pap Laslo areni" zakazan za petak, četvrtog dana takmičenja. Na usnama svih je isti cilj - pobeda nad Slovenijom. Izvesno je da bi to bilo dovoljno za četvrtfinale, a posle šta bude. Sreća pri žrebu je po ko zna koji put okrenula leđa "orlovima", pa im je dodelila najtežu moguću kombinaciju - najverovatnije Španiju ili Portugal (u grupi su sa Belorusijom). Izvesno je da u eventualnom duelu protiv njih, kao i prethodno protiv Rusa, naš nacionalni tim neće biti favorit na papiru, ali ...
- Sve je moguće, ali je najbitnije da pobedimo na startu. To bi nam donelo mir i još više podiglo samopouzdanje pred nastavak takmičenja. Tek u slučaju pobede nad Slovenijom možemo da razmišljamo o daljim kombinacijama - naglasio je Marko Perić, najbolji mladi igrač prethodnog EP, u Portu, zajedno sa Portugalcem Rikardinjom koji će zbog povrede propustiti ovaj turnir.
"Orlovi" su tada bili iznenađenje, a sada su dobro poznati na kontinentu, kao i Perić. Jedini internacionalac u dresu reprezentacije Srbije, član Dine iz Moskve, označen je u pregledu Grupe C na sajtu evropske kuće fudbala (UEFA) kao jedan od ključnih igrača našeg nacionalnog tima. Tu su i Milan Rakić i Mladen Kocić.
- To me ne opterećuje. Moje je da izađem na teren i da odigram najbolje što mogu kako bi reprezentacija postigla zapažen rezultat na ovom turniru. Maksimalno sam se pripremao i jedva čekam da počne takmičenje. Na prvom mestu je pobeda nad Slovenijom koja bi nam, izvesno, donela plasman u četvrtfinale. Nema sumnje da će biti veoma teško jer je to kvalitetna reprezentacija. Rusija je jedan od favorita turnira, sa četvoricom Brazilaca i velikim brojem zajedničkih treninga i utakmica, ali o njima ćemo kasnije da razmišljamo. Imaćemo sigurno i podršku sa tribina, što će nam mnogo značiti - istakao je Rakić koji je bio jedan od najzapaženijih pojedinaca u poslednjem duelu sa Rusijom, u kvalifikacijama za SP u beogradskoj dvorani "Pionir" (2:3), kada je bio i strelac.
Za razliku od Perića i Rakića, Mladen Kocić je "zakasnio" nekoliko meseci da bude deo prošlog EP, u novembru 2007. godine. Debitovao je na prvom okupljanju posle povratka iz Porta, u decembru protiv Rumunije. Zaigrao je prvo u Vršcu (pobeda od 4:3), a onda igrački "eksplodirao" u Rešici kada je dobio veliku minutažu i postigao sva tri gola za "orlove" (3:6). Ove sezone je zaigrao tek u završnici jesenjeg dela, posle šestomesečne kazne i naporno se spremao za okršaje u Mađarskoj.
- Trebalo mi je vremena da se vratim u dobru formu jer se na sve, po povratku, nadovezala i povreda. U početku je bilo baš teško, ali je sada sve mnogo bolje. Znam da selektor ozbiljno računa na mene i to mi je dodatni motiv. Ako želimo nešto više da postignemo na ovom turniru, onda se podrazumeva pobeda nad Slovenijom, ali nema predaje ni protiv Rusa, naravno. Potražićemo šansu protiv njih, iako nema sumnje da su oni i Španci glavni favoriti EP, a tu su i Italijani. Lakše će nam biti uz podršku sa tribina - rekao je Kocić.


SPISAK ZA EP

Pavićević predvodi "orlove"


Boje Srbije na EP u Mađarskoj braniće golmani Vladimir Ranisavljević (Kolubara) i Ivan Stojanović (Kopernikus Vidre), kao i igrači: Vidan Bojović, Milan Rakić, Slobodan Rajčević, Mladen Kocić (Ekonomac), kapiten Bojan Pavićević, Milan Bogdanović, Vladimir Milosavac (Marbo Intermeco), Željko Borojević, Vladimir Lazić, Aleksandar Tomin (Kolubara), Slobodan Janjić (SAS) i Marko Perić (Dina Moskva, Rusija).
U stručnom štabu su selektor Aca Kovačević, treneri Dejan Knežević i Velimir Andrejić, kondicioni trener Ilija Maletić, doktor Marko Jovanović, fizioterapeut Dušan Arsić, tim - menadžer Igor Gačić, ekonom Đorđe Prerad i vođa delegacije Veroljub Dugalić.

No comments: