Monday, January 18, 2010

DANAS POČINJE EP U MAĐARSKOJ: Lov na "crvenu furiju"

X Četvorostruki šampion Španija i na ovom takmičenju glavni favorit X Četvrtfinale osnovni cilj “orlova” koji startuju u petak X Utakmice u Budimpešti i Debrecinu na novoj, crnoj podlozi


Posle španskih gradova Kordobe 1996. i Granade tri godine kasnije, glavnog grada Rusije - Moskve 2001, italijanskih Kazerte i Averze 2003, češke Ostrave 2005. i portugalskog Porta 2007. godine, čast da ugosti najbolje reprezentacije Evrope u futsalu je pripala mađarskim gradovima Budimpešti i Debrecinu.

Sedmi šampionat „Starog kontinenta“ počinje danas utakmicom između domaćina i Azerbejdžana, u „Pap Laslo areni“ u Budimpešti od 17.30 časova, u okviru Grupe A gde je još i Češka. Sat i po kasnije, u „Feniks areni“ u Debrecinu, počeće prvi duel Grupe B, između Italije i Belgije (direktni prenosi na „Eurosportu“), a tu je i Ukrajina. Dan kasnije kreću nadmetanja u Grupi C u Budimpešti gde su Srbija, Rusija i Slovenija, kao i u Grupi D u Debrecinu u kojoj su Španija, Portugal i Belorusija, a koje će se međusobno ukrstiti u četvrtfinalu.
Apsolutni favorit turnira prema kladioničarskim listama je Španija, četvorostruki prvak Evrope (1996, 2001, 2005. i 2007. godine), branilac titule i jedina reprezentacija koja ima medalje sa svih šest dosadašnjih EP (pored zlata ima još srebro 1999. i bronzu 2003. godine). Sledi Italija, jedina uz „crvenu furiju“ koja je na svakom takmičenju stigla bar do polufinala (zlatna 2003, srebrna 2007. i bronzana 1999. i 2005. godine), pa Rusija (zlatna 1999, srebrna 1996. i 2005. i bronzana 2001. i 2007. godine) i Portugal koji je prvo polufinale upisao u novembru 2007. na domaćem terenu. Medalje su osvajali još Ukrajina (srebrna 2001. i 2003.) i Belgija (bronzana 1996. godine), a do polufinala su po jednom stigli i Češka i Holandija, jedina od pomenutih koja se nije kvalifikovala za turnir u Mađarskoj.


Reprezentacija Španije na pobedničkom postolju u Portu 2007. godine (foto sa www.uefa.com)

Inače, na svih sedam EP su učešće obezbedile tri reprezentacije, i to one koje su se jedine do sada penjale na tron: Španija, Rusija i Italija. Šest puta je to učinila Ukrajina, po pet puta Češka i Portugal, po četiri Belgija i Holandija, tri puta naš nacionalni tim, po dva puta Hrvatska, Mađarska i Slovenija, a po jednom Poljska, Rumunija i sadašnji debitanti Azerbejdžan i Belorusija.
Ostalim reprezentacijama se daju mnogo manje šanse za osvajanje titule, a iza Španije, Italije, Rusije i Portugala su Češka, Ukrajina i Srbija. „Orlovi“ su kao osnovni cilj zacrtali četvrtfinale, a za to im je neophodno da se nađu na jednoj od prve dve pozicije u Grupi C. Na teren će prvi put izaći u petak od 18 časova kada će se, u izvesno je ključnoj utakmici, sastati sa Slovenijom. Dva dana ranije od 20 časova igraće Rusija i Slovenija, a u nedelju će se sastati Srbija i Rusija od 20.30. Naš nacionalni tim je na prethodnom završnom turniru - u Portu bio peti, a 1999. je bio sedmi na kontinentu.


Reprezentacija Srbije na EP u Mađarskoj (foto sa www.fss.rs)

Ovo EP biće prvo na kojem će učestvovati 12 reprezentacija (na prethodnom je bilo osam). Između ostalog, obeležiće ga i to što će se u većem broju ekipa naći najmanje po jedan igrač koji je rođen u Brazilu.
Svi susreti biće odigrani na novoj, crnoj podlozi u dve najveće dvorane u Mađarskoj. Prva je "Pap Laslo arena" u Budimpešti, nazvana po legendarnom mađarskom bokseru, prvom u istoriji koji je sa Olimpijskih igara tri puta zaredom donosio zlatne medalje. Otvorena je u martu 2003. godine, a pošto je stara dvorana, izgrađena 1982, izgorela u požaru u decembru 1999. Kapacitet za ovaj turnir je 7700 gledalaca. Druga je "Feniks arena" u Debrecinu, u kojoj će se podeliti medalje. Otvorena je u septembru 2002. godine i na ovom turniru će moći da primi 6500 gledalaca po utakmici.


"Feniks arena" u Debrecinu (foto sa www.uefa.com)


RASPORED

Domaćin i Azerbejdžan na otvaranju


GRUPA A (Budimpešta): U utorak od 17.30 časova sastaće se Mađarska i Azerbejdžan, u četvrtak od 18 igraće Azerbejdžan i Češka, a u subotu od 20.30 će snage odmeriti Češka i Mađarska.
GRUPA B (Debrecin): U utorak od 19 časova sastaće se Italija i Belgija, u četvrtak od 20 igraće Belgija i Ukrajina, a u subotu od 18.30 će snage odmeriti Ukrajina i Italija.
GRUPA C (Budimpešta): U sredu od 20 časova sastaće se Rusija i Slovenija, u petak od 18 igraće Slovenija i Srbija, a u nedelju od 20.30 će snage odmeriti Srbija i Rusija.
GRUPA D (Debrecin): U sredu od 18 časova sastaće se Španija i Belorusija, u petak od 20 igraće Belorusija i Portugal, a u nedelju od 18.30 će snage odmeriti Portugal i Španija.


SISTEM TAKMIČENJA

Završnica u Debrecinu


Posle ligaškog dela takmičenja, u kojem su reprezentacije podeljene u četiri grupe sa po tri, po dve najbolje iz svake grupe ukrstiće se u četvrtfinalu. Na teren u Debrecinu će 25. januara u 18 časova pobednik Grupe B i drugoplasirani iz Grupe A (prvi meč), a u Budimpešti u 20 će se sastati pobednik Grupe A i drugoplasirani iz Grupe B (drugi meč). Dan kasnije od 17.30 časova u Debrecinu će igrati drugoplasirani iz Grupe C, u kojoj su i "orlovi" i najbolji iz Grupe D (treći meč), a od 19.30 časova u Budimpešti odmeriće snage pobednik Grupe C i drugoplasirani iz Grupe D (četvrti meč).
Završnica je u Debrecinu. Polufinala su zakazana za 28. januar od 17.30 (pobednik drugog i četvrtog četvrtfinalnog meča) i od 20 časova (pobednik prvog i trećeg četvrtfinalnog meča). Finale je 30. januara od 20.30 časova, a utakmica za bronzu počeće dva i po sata ranije.
Utakmice sa EP u Mađarskoj će direktno prenositi satelitska televizijska stanica "Eurosport".


NAJEFIKASNIJI STRELCI

Rajić među golgeterima


Najefikasniji strelci EP u Portu 2007. su bili Predrag Rajić, Sirilo (Rusija) i Danijel (Španija), a naš reprezentativac, koji se oprostio od dresa nacionalnog tima u junu 2009, postigao je pet golova iz tri utakmice, dok su njegovi rivali odigrali po pet. U 2005. je prvi strelac bio Italijan Nando Grana sa šest golova, a pre toga dva puta Ukrajinac Serhij Koridze sa po sedam golova - 2001. i 2003. Rus Konstantin Jeremenko je bio prvi strelac sa osam pogodaka 1996. i sa tri više 1999. godine, oba puta u Španiji.
Legendarni Rus, sada predsednik Dinama iz Moskve, postigao je najviše golova na finalnim turnirima - ukupno 20, a računajući i kvalifikacije za ovo takmičenje dostigao je broj 44.
Kada je reč o pojedincu koji je postigao najviše golova na jednoj utakmici na EP, to je Koridze - pet protiv Portugala 2003. godine (7:4).


Predrag Rajić na EP u Portu 2007. godine gde je bio najbolji strelac (foto sa www.uefa.com)


NAJSTARIJI I NAJMLAĐI IGRAČI

Peca, Mićo i deca

Najstariji igrač koji je učestvovao na EP je čuveni golman “orlova” Predrag Brzaković koji je u duelu protiv Rusije u Portu (3:5), 17. novembra 2007. godine, imao 43 godine i 51 dan. Najmlađi je Čeh Jiri Novotni koji je zaigrao protiv Portugala dan kasnije (3:5) sa 19 godina i 129 dana.
Najstariji strelac na EP je Mićo Martić, do prošle godine selektor reprezentacije Hrvatske, koji je to učinio protiv Poljske 22. februara 2001. godine u Moskvi (2:1), dva dana pre svog 37. rođendana. Istog dana je najmlađi strelac postao Italijan Adrijano Folja, golom protiv Rusije (4:3), sa 19 godina i 303 dana.


NAJUBEDLJIVIJE POBEDE I NAJVEĆA POSETA

- Najubedljivije pobede na finalnim turnirima su ostvarili Španija protiv Poljske u Moskvi 2001. godine - 8:2 i Italija protiv Rumunije četiri godine kasnije u Ostravi - 7:1.
- Najviše gledalaca, kada je reč o utakmicama na EP, bilo je u Granadi 1999. godine, u finalnom okršaju između Španije i Rusije koja je trijumfovala na penale - 7500.

No comments: