Saturday, January 16, 2010

REPREZENTACIJA SRBIJE: Konferencija u FSS pred odlazak u Mađarsku

Reprezentacija Srbije u nedelju odlazi u Mađarsku na Evropsko prvenstvo, a u petak je, dan posle završne provere protiv selekcije Beograda u "Pioniru" (7:5), održana i zvanična konferencija u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije. Pred predstavnicima medija su se našli selektor Aca Kovačević i jedini internacionalac u redovima našeg nacionalnog tima Marko Perić, član Dine iz Moskve.
- Sam plasman na drugo EP zaredom je veliki uspeh za nas. Sa 12 klubova u Prvoj futsal ligi i, samim tim, bazom od oko 200 igrača, nalazimo se rame uz rame sa najboljim reprezentacijama u Evropi i zemljama koje ulažu neuporedivo više u ovaj sport - istakao je Kovačević i nastavio:
- Provere koje smo imali u decembru u Makedoniji (6:1 i 2:1), a naročito u Belgiji protiv domaćina (5:0) i Belorusije (2:0), reprezentacija koje će takođe igrati na EP, pokazale su naše velike mogućnosti. Ukoliko budemo odigrali u skladu sa tim mogućnostima, možemo da se nosimo i sa najjačima.
U "Pap Laslo areni" u Budimpešti, u Grupi C, reprezentacija Srbije će igrati protiv Slovenije 22. januara od 18 časova i dva dana kasnije protiv Rusije od 20.30 časova. Dve najbolje ekipe plasiraće se u četvrtfinale.
- Sistem takmičenja jeste malo čudan jer su u svakoj grupi po tri reprezentacije, ali je cilj bio da se poveća broj učesnika, pošto je do sada bilo osam. Ovo je prelazno rešenje ka 16 nacionalnih timova u završnici. Prvi put će biti odigrano četvrtfinale, a to je faza takmičenja u kojoj najčešće padaju favoriti, u mnogim sportovima. Biće najneizvesnije nadmetanje do sada. Naš osnovni cilj je ponavljanje uspeha sa prethodnog EP - u Portu 2007. godine, kada smo bili peti. Kada to ostvarimo, onda ćemo da razmišljamo o sledećim rivalima - rekao je Kovačević.


Reprezentativac Marko Perić, tim - menadžer Igor Gačić i selektor Aca Kovačević u FSS (foto P. Bajić)

Marko Perić je u Portu 2007. godine bio otkrovenje turnira i najbolji mladi igrač, a danas je jedan od onih od kojih se najviše očekuje. Pored njega, u analizi na sajtu UEFA, kao ključni igrači "orlova", koji su na aktuelnoj rang - listi šesti u Evropi i deseti na svetu, označeni su i Mladen Kocić i Milan Rakić.
- Radimo odlično i verujem da će to doneti rezultat na EP. Imamo čast da je, pored selektora Kovačevića i trenera Dejana Kneževića, sa nama i trener Velimir Andrejić, koji to nije često u prilici zbog klupskih obaveza u Italiji. Mnogo nam znači - naglasio je Perić i osvrnuo se na Ruse koje poznaje "u dušu".
- Kod njih je sve više Brazilaca u timu. Sada ih je četvorica. Okupljali su se najmanje jednom mesečno tokom prošle godine. Shvatili su veoma ozbiljno ovo takmičenje i čini mi se da nikada nisu bili spremniji da se bore za titulu prvaka Evrope.


ŠEST PROMENA U ODNOSU NA EP 2007.

Smena generacija

U odnosu na EP u Portu 2007. godine, u reprezentaciji Srbije sada nema šest od 14 igrača koji su stigli do istorijskog petog mesta.
- Izvršena je, velikim delom, smena generacija. Prednost ranije generacije je bila u tome što je većina fudbalera igrala u istom klubu, u Marbu. Bili su uigrani, dovoljan je bio samo pogled da se razumeju, a to je od ogromnog značaja. Sada nije tako. Reprezentativci su iz većeg broja klubova, ali smo dobili na mladosti. Prisutna je velika želja za dokazivanjem. I sadašnja generacija ima potencijal za velika dela - rekao je Kovačević.


NA EP U MAĐARSKOJ IGRAĆE MNOGO IGRAČA ROĐENIH U BRAZILU

"Orlovi" brane čast Evrope


Reprezentacija Srbije biće jedna od onih ekipa koje u svojim redovima neće imati bar jednog Brazilca.
- Ispada da mi branimo čast Evrope. Sve veći broj stranaca u evropskim reprezentacijama može da bude kontraproduktivan i ja sam protiv toga. Možemo jednog dana da dođemo u situaciju da na EP igraju samo Brazilci, odnosno da nam se desi slično kao kada je reč o Kinezima u stonom tenisu. Najdalje su otišli Italijani koji na EP u Portu nisu imali domaćeg igrača. Reprezentativce rođene u Brazilu imaju i Azerbejdžan, Rusija, Belgija, Češka ... - istakao je Kovačević, a o istoj temi je Perić rekao:
- Ni ja nisam pristalica toga. Nemam ništa protiv Brazilaca, to su fudbaleri prve klase, majstori ove igre, ali smatram da reprezentacija treba da bude sastavljena od domaćih igrača.


SRBIJA ĆE IMATI PODRŠKU U BUDIMPEŠTI


Prenosi na "Eurosportu"


Iz FSS su istakli da će naša reprezentacija u Budimpešti imati podršku sa tribina jer su dolazak najavili mnogi ljubitelji futsala iz Srbije.
Takođe, poznato je da će sve utakmice prenositi satelitska televizijska stanica "Eurosport".

No comments: