Wednesday, March 25, 2009

Žreb za Prvenstvo Evrope u futsalu 24. septembra u Debrecinu (sa www.fss.rs od 24. marta)


Srbija u drugom od tri šešira, zajedno sa Ukrajinom, Češkom i Portugalom



Futsal reprezentacija Srbije uspela je da na kvalifikacionom turniru grupe 5 u Antverpenu izbori po drugi put uzastopno plasman na finalni turnir Prvenstva Evrope, čiji će domaćin biti Mađarska od 18. do 30.januara 2010.godine. Naredno Prvenstvo Evrope ujedno će biti i prvo u istoriji na kome će učestvovati 12 reprezentacija, a posle veoma uzbudljivih i neizvesnih utakmica u kvalifikacijama, u Mađarskoj će pored domaćina učestvovati sledećih 11 reprezentacija - Španija, Italija, Rusija, Portugal, Ukrajina, Belgija, Češka (pobednici 7 grupa), kao i Belorusija, Azerbejdžan, Slovenija i Srbija (četiri najbolje drugoplasirane selekcije).
UEFA je odlučila da žreb grupa za Prvenstvo Evrope bude obavljen u Debrecinu, 24.septembra sa početkom od 16 časova, a reprezentacije će biti podeljene u četiri grupe sa po tri selekcije. Prve dve iz svake grupe plasiraće se u četvrtfinale, odakle će se primenjivati klasični kup-sistem, do polufinala i finala zakazanog za 30.januara u "Feniks Areni" u Debrecinu.


Dmitro Ivanov (Ukrajina) i Bojan Pavicevic (Srbija) na EP u Portu (foto: www.fss.rs)

Reprezentacije učesnice su već raspoređene u tri osnovna šešira, shodno koeficijentu ostvarenom u proteklom ciklusu, s tim što je domaćin Mađarska automatski dobila status nosioca. Šeširi će izgledati ovako:

PRVI ŠEŠIR: MAĐARSKA, ŠPANIJA, RUSIJA, ITALIJA. DRUGI ŠEŠIR: PORTUGAL, UKRAJINA, ČEŠKA, SRBIJA. TREĆI ŠEŠIR: SLOVENIJA, BELORUSIJA, AZERBEJDžAN, BELGIJA.

To praktično znači da se naša reprezentacija u fazi po grupama sigurno neće sastati sa Portugalom, Ukrajinom i Češkom, selekcijama koje su takođe bile učesnice prošlog Prvenstva Evrope u Portou 2007.godine. Naš kapiten Bojan Pavićević smatra da je dobro što je naša reprezentacija izbegla poslednji šešir, ali dodaje da će ovo svakako biti najjače evropsko prvenstvo do sada:
- Zahvaljujući rejtingu koji smo stekli u protekle tri godine uspeli smo da stignemo do drugog šešira, a najvažnije je da izbegnemo Azerbejdžan iz trećeg šešira, jer je to odlična selekcija u usponu, sa puno naturalizovanih Brazilaca. Iz prvog šešira nam je skoro svejedno koga ćemo dobiti, najslabija je naravno Mađarska, ali možda je bolje sa favoritima igrati u grupi i izbeći ih eventualno u četvrtfinalu. Jedina želja mi je sada da "promašimo" Azerbejdžan, ali i do sada smo pokazali da možemo sa svakim da igramo. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo kako treba, da odigramo dosta utakmica i da u Mađarskoj ostvarimo možda i najveći uspeh srpskog futsala u istoriji. Selektor Aca Kovačević je rekao da ova ekipa ima domet za polufinale i sa tim se apsolutno slažem. Ukoliko budemo imali malo sreće u žrebu, taj cilj nije nedostižan - naglasio je Pavićević.
Utakmice Prvenstva Evrope igraće se u Debrecinu ("Feniks Arena) i u Budimpešti (Sportska arena "Laslo Pap"), a titulu šampiona sa protekla dva prvenstva brane Španci.

www.fss.rs

No comments: