Monday, March 23, 2009

REPREZENTACIJA SRBIJE: Torta i šampanjac na dočeku

Drugi put zaredom se reprezentacija Srbije vratila iz zemlje Beneluksa sa overenom vizom za evropsku elitu. Prethodna, iz Holandije, usmerila je ka Portugalu gde je zauzela peto mesto, a ova je vodi u Mađarsku 2010. godine gde će pokušati da prokrči put ka još većim visinama.
Osmesi na licima po dolasku letom iz Brisela na aerodrom „Nikola Tesla“, gde su ih dočekali slavljenička torta i šampanjac, kao i dve godine ranije posle Gelena, dovoljno su govorili o raspoloženju „orlova“, posle svih muka i neizvesnosti na turniru grupe 5 u Antverpenu.
- Po svemu što smo prikazali zaslužili smo da igramo na Evropskom prvenstvu, a to potvrđuju i reči zvaničnika na turniru. Dominirali smo terenom u svakoj utakmici, posed lopte je bio ubedljivo na našoj strani i udaraca na gol je bilo zaista mnogo. Takođe, igrali smo korektno i napravili samo deset prekršaja na tri utakmice, nijedan u drugim poluvremenima susreta protiv Grčke i Makedonije. Posle svega, sami smo krivi što je naš plasman u jednom trenutku doveden u pitanje, a za to je „najzaslužnija“ slaba realizacija napada, uz nekoliko nesmotrenih grešaka u odbrani. Ipak, sve je dobro ispalo. Sada ćemo imati dovoljno vremena za analizu i ispravke – rekao je selektor Aca Kovačević.


Reprezentacija Srbije na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu

Pripreme za EP, kada je reč o stručnom štabu, počinju već ove nedelje.
- Brzo ćemo da pripremimo detaljan plan rada u periodu do januara 2010. Ostavili smo odličan utisak na „Gran – priju“ u Brazilu prošle godine, pa nas domaćin zove i ovog juna, a „karioke“ žele i da u novembru odigramo dve prijateljske utakmice. Potrudićemo se da organizujemo i dva duela sa Italijom u našoj zemlji. Osnovu reprezentacije na EP činiće oni koji su „izgurali“ kvalifikacije, osim Predraga Rajića koji se oprostio od nacionalnog tima i biće priključen stručnom štabu. Ono što je sigurno je da će igrači morati da budu mnogo spremniji za izazove u Mađarskoj nego što su sada kako bi maksimalno iskoristili potencijal koji posedujemo, a koji bi mogao da nas odvede do medalje. Na tome će biti akcenat narednih meseci. Potrudićemo se i da pojačamo stručni štab. Tu će biti trener Velimir Andrejić, koji je bio i na EP u Portu, a zbog obaveza u Italiji nije u prilici da se češće nađe na našim okupljanjima – istakao je Kovačević.


Kapiten Bojan Pavićević sa slavljeničkom tortom, trener Dejan Knežević sa šampanjcem i zdravica


KAPITEN BOJAN PAVIĆEVIĆ

Zaslužili sreću


Kapiten reprezentacije Srbije Bojan Pavićević je postigao poslednji gol na utakmici Srbija – Belgija (3:4) koji je, ispostavilo se na kraju, smestio „orlove“ na poslednje mesto koje je vodilo na EP, a ispred Slovačke, Hrvatske i Rumunije kada je reč o drugoplasiranim reprezentacijama iz sedam kvalifikacionih grupa.
- Nedelju ću zauvek pamtiti. Umalo „nervni slom“ nisam doživeo u iščekivanju rezultata iz Rumunije po završetku naše utakmice. Srećom, domaćin nije uspeo da postigne gol u završnici protiv Ukrajine (2:2), pa smo otišli u Mađarsku. Sve se poklopilo, i pored našeg poraza, ali smo zaslužili sreću. Uveren sam da ćemo daleko da doguramo na EP – rekao je Pavićević.


TVORCI USPEHA

Od Ranisavljevića do Dugalića


Plasman na EP 2010. su izborili golmani Vladimir Ranisavljević (1975. godište, Kolubara) i Ivan Stojanović (1977, Ekonomac), kao i igrači: Mladen Kocić (1988, Ekonomac), Vidan Bojović (1979, Ekonomac), Vladan Cvetanović (1977, Ekonomac), Željko Borojević (1972, Kolubara), Vladimir Lazić (1984, Kolubara), Bojan Pavićević (1975, Marbo Intermeco), Milan Bogdanović (1975, Marbo Intermeco), Slobodan Rajčević (1985, SAS), Milan Rakić (1980, Liman), Predrag Rajić (1973, Dina Moskva, Rusija), Marko Perić (1984, Dina) i Borko Surudžić (1980, Dina). Pored njih, na pripremama u Beogradu i uz saigrače u Antverpenu je bio i Milan Živić (1979, Kolubara), koji se nije našao na završnom spisku za ovaj turnir.
U stručnom štabu su selektor Aca Kovačević, trener Dejan Knežević, kondicioni trener Ilija Maletić, doktor Marko Jovanović, fizioterapeut Dušan Arsić i sekretar Igor Gačić, a vođa delegacije je bio Veroljub Dugalić.


GRUPA 5 (Antverpen)

Rezultati 1. kola: Srbija – Grčka 5:2, Belgija – Makedonija 6:0.
Rezultati 2. kola: Makedonija – Srbija 2:3, Belgija – Grčka 4:1.
Rezultati 3. (poslednjeg) kola: Grčka – Makedonija 2:2 Srbija – Belgija 3:4.

1. Belgija 3 3 0 0 14:4 9
2. Srbija 3 2 0 1 11:8 6
3. Grčka 3 0 1 2 5:11 1
4. Makedonija 3 0 1 2 4:11 1

Na Evropsko prvenstvo su se plasirale reprezentacije Belgije i Srbije.

No comments: