Thursday, March 26, 2009

KURIR: Fenomeni (sa www.kurir-info.rs)

FENOMENI
Futsal reprezentacija Srbije ponovo se plasirala na Evropsko prvenstvo iako za nju konkuriše svega 400 registrovanih igrača

Selektor futsal reprezentacije Srbije Aca Kovačević veruje da se njegova ekipa uz malo sreće može plasirati među četiri najbolja tima na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj sledeće godine. Kovačević kaže da se njegovi fudbaleri neće zadovoljiti samo učešćem na velikom takmičenju, iako je i sam plasman ogroman uspeh ako se uzme u obzir da se nacionalni tim stvara od baze koja broji svega 400 registrovanih fudbalera.
- Srbija je fenomen u futsalu i to nije moja ocena, već naših rivala. Naša baza je mala, imamo svega 400 registrovanih igrača, 12 klubova u Prvoj ligi, uglavnom su svi amateri. Uprkos tome, predstavljamo krem evropskog malog fudbala uz Španiju, Italiju, Portugal i Rusiju - kaže Kovačević.

Kakve su šanse Srbije na EP?
- Nadamo se polufinalu. Kvalitet imamo, potrebno je i malo sreće u žrebu pa da dođemo u društvo četiri najbolja tima u Evropi. Mnogo toga očekujemo od priprema. Dobili smo poziv da gostujemo u Brazilu, gde se futsal izuzetno voli i ceni. Zamislite kakva su oni sila kad imaju 300.000 registrovanih igrača. Njihove najveće zvezde su u rangu asova velikog fudbala, tako da će nam to iskustvo igranja protiv najboljih fudbalera na svetu biti od ogromnog značaja.

Svedoci smo da mnoge evropske selekcije nadoknađuju kvalitet dovođenjem Brazilaca u svoje nacionalne timove. Da li ćete i vi pratiti taj trend?
- Ne planiramo da dovodimo Brazilce. Italijanska reprezentacija je kompletno sastavljena od Brazilaca. Rusi, Belgijanci, Azerbejdžanci i drugi imaju ih po nekoliko, ali mi nećemo da ih pratimo. Izuzetno sam zadovoljan onim čime raspolažem. Primera radi, Marko Perić je svetski vrh. Takvog igrača nema mnogo u savremenom futsalu.

Ko se još pored Perića ističe u našem timu?
- Perić, Borko Surudžić i Predrag Rajić su naši profesionalci koji igraju u Rusiji za Dinu. To već dovoljno govori o njihovim vrednostima. Međutim, Rajić se oprostio od reprezentacije na poslednjem kvalifikacionom turniru u Belgiji, pa ćemo u Mađarskoj igrati bez našeg najiskusnijeg člana.


LEGENDARNI MUNGOS

Aca Kovačević zvanično je najbolji igrač futsala u istoriji Srbije i SFR Jugoslavije. Karijeru je započeo u legendarnoj beogradskoj ekipi Mungosi, a dve godine je nastupao za italijanski tim Helas Verona. Od 2006. godine je selektor Srbije, a uspesi našeg futsal tima poklopili su se sa njegovim dolaskom na klupu i ozbiljnijim ulaganjem Fudbalskog saveza Srbije u ovaj mali i neprofitabilni sport.
- Sredinom 80-ih godina turniri u malom fudbalu igrali su se i pred 10.000 gledalaca. Postojalo je nekoliko hiljada ekipa sa oko 15.000 fudbalera. Da sada imamo tu masovnost, ovu organizaciju i podršku Saveza, bili bismo sigurno bolji od Brazila - tvrdi Kovačević.

Dejan Petković
www.kurir-info.rs

No comments: