Friday, September 26, 2008

Prva futsal liga kreće danas iz Kragujevca i Lazarevca

Utakmicama u Kragujevcu i u Lazarevcu danas počinje šampionat Srbije u futsalu za sezonu 2008/09. Za razliku od prethodnih sezona, kada se uglavnom sa usana poznavalaca prilika u ovom sportu moglo čuti ime Marba, ove je više kandidata za tron, gotovo pola lige.

SISTEM TAKMIČENJA
Šest najboljih ekipa boriće se za titulu u plej – ofu (najbolje dve će se naći direktno u polufinalu), a iz Prve futsal lige će ispasti timovi koji zauzmu 11. i 12. mesto. U plej - ofu važe ista pravila kao i u prethodne dve sezone, pa će tako proći dalje ekipa koja ostvari dve pobede, a biće izvođeni penali na utakmicama na kojima ne bude pobednika posle 40 minuta.

EKONOMAC
Prvi favorit je, svakako, Ekonomac. Kragujevčani su proletos upisali prvu šampionsku zvezdicu, potom zadržali ekipu na okupu i krajem leta izborili učešće u Ligi šampiona, na turniru u Lisabonu u novembru.

LIMAN
Vicešampion Liman je, takođe, zadržao igrače na čelu sa reprezentativcem Milanom Rakićem, kapitenom univerzetskog nacionalnog tima koji se okitio bronzom na Svetskom prvenstvu u Sloveniji, a u kojoj su bila još petorica Novosađana. Vratili su Branko Zrnić iz Rusije i Boris Čizmar iz novosadskog drugoligaša Tanga.

SAS
SAS iz Zrenjanina je prošle sezone zastao u polufinalu plej – ofa, iako je u dobrom delu iste bio na čelu tabele. U novu će ući još jači. Ostala je reprezentativna trojka Slobodan Rajčević – Jovan Blažić – Aleksandar Tomin, iz rumunske Politehnike su se vratili golman Aleksandar Kalaba i Davor Stanković, a stigao je i reprezentativac Bosne i Hercegovine Slaven Novoselac, kao i Slobodan Janjić, takođe bronzani iz Slovenije.

MARBO INTERMECO
Najviše promena je doživeo Marbo, koji je prošle sezone eliminisan u polufinalu posle četiri uzastopne titule. U nove izazove ulazi pod imenom Marbo Intermeco, posle fuzije sa drugim beogradskim klubom. Od prošlosezonskih „mungosa“ tu su
kapiten Bojan Pavićević, Milan Bogdanović, „bronzani“ Nikola Ranisavljević i golman Nikola Josimović, kao i iskusne „kafedžije“ Igor ilić, Vladimir Stojković, Predrag Nikolić, Slađan Stanić, povratnici iz Kolubare Konjarnika Gordan Popić i Đorđe Pantelić, kao i mnogo novih mladih igrača.

KOLUBARA
Naravno, među favoritima je i izuzetno pojačana Kolubara iz Lazarevca. Tu su prvi čuvar mreže nacionalnog tima Vladimir Ranisavljević, ranije član azerbejdžanskog Araza, pa reprezentativci iz Marba Željko Borojević i Igor Šošo, Darko Tofoski, golman Zoran Rakićević, Željko Dragoljević iz Tanga i Dragiša Trojanović iz Koske.

NIŠLIJE, VRBAŠANI, VRANJANCI, GORNJOMILANOVČANI I VRŠČANI
Šansu da vrate „grad futsala“ u vrh imaju Kopernikus, nekadašnji vicešampion Koska i povratnik Niš 92. Tu su i Leteći Holanđanin iz Vrbasa, debitanti Rušče iz Vranja i Metalac Kolorado iz Gornjeg Milanovca, kao i Forum iz Vršca. Poslednja dva kluba su dobila priliku da igraju ove sezone u elitnom rangu takmičenja posle fuzije Marba i Intermeca i odustajanja Proala iz Prokuplja zbog finansijskih problema.

PROMENA
U novu sezonu Prva futsal liga ulazi sa novim direktorom takmičenja. Posle Dragana Radovanovića, sada je na čelu Slobodan Stančić.


PRVA FUTSAL LIGA - Parovi 1. kola
Petak: (19) Kragujevac: Ekonomac – Rušče (D. Radović, M. Lazarević), (19.30) Lazarevac: Kolubara – Marbo Intermeco (Ž. Stankov, D. Milosavljević).
Subota: (19) Zrenjanin: SAS – Forum (Z. Antonić, G. Starčević), (19.30) Novi Sad (dvorana na Klisi): Liman
Kopernikus (R. Katanić, D. Vojinović), (21) Gornji Milanovac: Metalac Kolorado – Koska (R. Miletić, M. Berisavac).
Nedelja: (19) Niš
(Čair): Niš 92 – Leteći Holanđanin (S. Vasić, A. Komadinić).

futsalsrbija.blogspot.com

No comments: