Tuesday, September 30, 2008

DANAS POČINJE ŠESTO FIFA SVETSKO PRVENSTVO U FUTSALU: Lov na "crvenu furiju"

Šesto FIFA svetsko prvenstvo u futsalu počinje danas u Brazilu. Dvadeset reprezentacija nadmetaće se za titulu prvaka planete u narednih 20 dana u Braziliji i u Riju de Žaneiru, u kojem će biti odigrana i polufinala i utakmice za medalje, u dvorani “Marakanazinjo”. Tron brani Španija, pobednik turnira u Kineskom Tajpehu 2004. i četiri godine ranije u Gvatemali. Sa druge strane, domaćin se nada da će šampionski pehar ostati u zemlji u kojoj se nalazio do početka dominacije “crvene furije”, pošto su Brazilci bili najbolji u Holandiji 1989, u Hong Kongu 1992. i u Španiji 1996. godine.


Reprezentacija Španije na tronu 2004. godine (foto: www.uefa.com)

U grupi A su Brazil, Rusija, Japan, Kuba i Solomonska Ostrva. U grupi B su Italija, Portugal, Tajland, Paragvaj i SAD. U grupi C su Argentina, Ukrajina, Kina, Gvatemala i Egipat. U grupi D su Španija, Češka, Iran, Urugvaj i Libija.
Po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe formiraće grupe E (prvoplasirane iz A i C i drugoplasirane iz B i D) i F (prvoplasirane iz B i D i drugoplasirane iz A i C), koje će biti odigrane od 11. do 14. oktobra. Utakmice polufinala su
na programu 16. oktobra, duel za treće mesto je dva dana kasnije, a finale je 19. oktobra.
Reprezentacija Srbije nije uspela da se domogne baraža za SP na turniru grupe 1 u beogradskoj dvorani “Pionir” početkom marta, kada je poražena od Rusije rezultatom 2:3. Pošto Francuzi nisu doputovali u Beograd (
kako je tada saopšteno iz tamošnje „kuće fudbala“, to je učinjeno zbog bezbednosti, a posle događaja u Srbiji koji su usledili posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova), utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0. “Orlovi” su ostali “kratkih rukava” za mesto u baražu zbog slabije gol – razlike u odnosu na drugu najbolju drugoplasiranu reprezentaciju iz deset grupa, što je bila Hrvatska, dok je prva bila Belorusija.
Jugoslavij
a se plasirala na SP u Hong Kongu 1992. godine, ali nije učestvovala zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema našoj zemlji.


UTAKMICE OD 15.30 I 17.30 ČASOVA

Brazil – Japan na otvaranju

Danas će biti odigrane utakmice u grupama A i B. Brazil i Japan će se sastati od 15.30 časova, kao i Italija i Tajland. Susreti Kuba - Solomonska Ostrva i Paragvaj - SAD počeće dva sata kasnije.
Inače, u ovim terminima
biće odigrane sve utakmice na SP, uz direktne prenose na satelitskoj TV stanici “Eurosport”.

Raspored i rezultate svih utakmica možete pogledati ovde (satnica je po lokalnom vremenu, a u Srbiji je +5 sati).

No comments: