Friday, September 12, 2008

KVALIFIKACIJE ZA EP - Aca Kovačević: Sve zavisi od nas

Reprezentacija Srbije igraće na kvalifikacionom turniru Grupe 5 za Evropsko prvenstvo, u Belgiji od 19. do 22. marta, protiv domaćina, Makedonije i pobednika pretkvalifikacione Grupe C na Malti. Tamo su, pored domaćina, Grčka, Gruzija i Albanija i sastaće se u periodu između 14. i 22. februara.

- Zadovoljan sam žrebom. Igrama u prethodnom periodu smo se izborili za mesto među favoritima, u prvom šeširu. Sada je na nama da nastavimo istom stazom. Imamo velike šanse da se plasiramo na EP, naravno uz kvalitetan rad i pripreme. Naša reprezentacija ima kvalitet da bude među četiri najbolje u Evropi – rekao je selektor Aca Kovačević.
Peti nacionalni tim sa prethodnog EP, na kojem je trijumfovala Španija, do završnog turnira 2007, u Portugalu, stigao je preko Grupe D u Holandiji. Sada će pokušati da učini isto preko komšijske Belgije, zemlje koja može da se podiči klupskim prvakom Evrope iz sezone 2004/05 – Šarlroom. Reprezentacija ove zemlje se sastala sa Jugoslavijom u Italiji, u aprilu 1992, na kvalifikacionom turniru za SP u Hong Kongu, kada je pobedila sa 5:4.
- Holanđani i mi smo, na kraju, izborili plasman na SP iz te grupe. Ipak, nije nam dozvoljeno da učestvujemo zbog sankcija UN prema Jugoslaviji, a upravo je Belgija uskočila umesto nas – prisetio se
Kovačević i dodao:
- Ova zemlja ima tradiciju u futsalu, ali duže vreme je daleko od vrha.
Naša reprezentacija je bila bolja od Makedonije u Zrenjaninu 2002, na kvalifikacionom turniru za EP u Italiji 2003, rezultatom 4:1. Sa druge strane, komšije su slavile na turniru u bugarskom gradu Gabrovu, u februaru ove godine, sa 2:0. Od mogućih protivnika iz pretkvalifikacione Grupe C jedino se Gruzija sastajala sa tadašnjim „plavima“ i poražena je svih pet puta.

- Svi protivnici su daleko od našeg kvaliteta u ovom trenutku. Verujem da neće biti problema. Sve zavisi od nas – istakao je Kovačević.

futsalsrbija.blogspot.com

No comments: