Sunday, December 27, 2009

REPREZENTACIJA SRBIJE: Belgija i Belorusija na kraju uspešne godine

Reprezentacija Srbije će tačku na uspešnu 2009. godinu, u kojoj je izboren plasman na drugo uzastopno Evropsko prvenstvo, staviti upravo u zemlji u kojoj je u martu stigla do vize za Mađarsku - u Belgiji. "Orlovi" su se okupili u petak, posle kraćeg odmora po povratku iz Makedonije (pobede od 6:1 u Kumanovu i 2:1 u Velesu), a prvu akciju su imali u Zrenjaninu. Uveličali su proslavu 15 godina postojanja prvoligaša SAS-a, osvajača jedinog srpskog kupa - Kupa "Dragan Ivašković Mačak", koji je održan u sezoni 2005/2006. Pobedili su sa 5:3.
- Bilo je to lepo iskustvo, prava promocija futsala u prijatnom ambijentu, u novoj dvorani, uz dobru organizaciju. Rezultat je bio u drugom planu - istakao je selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević.
Subota je bila predviđena za treninge, a nedelja za let preko Dizeldorfa. Odredište je Haselt gde će se izabranici selektora Ace Kovačevića sastati sa reprezentacijama koje će, takođe, igrati na turniru u Budimpešti i Debrecinu, od 19. do 30. januara 2010. godine. Prvi protivnik će im biti domaćin - 28. decembra od 20.15 časova, a dan kasnije će se sastati sa Belorusijom od 18.15 časova. Biće to prilika da se "skenira" i Rusija, jedan od dva protivnika u Grupi C u trci za četvrtfinale EP (uz Sloveniju), koja će se naći na istom mestu, ali neće doći do međusobnog duela između "orlova" i "baćuški".
- Očekuju nas dva veoma ozbiljna protivnika. Belgiju dobro poznajemo, sa kvalifikacionog turnira u Antverpenu. Ovo je prilika da vidimo koliko smo i jedni i drugi napredovali od poslednjeg duela. Potom nas očekuje Belorusija, koja je uglavnom nepoznanica, ali smo preko našeg reprezentativca Marka Perića, koji igra u ruskoj Dini, dobili određene informacije. Reč je o "ruskoj školi", što je dovoljno za oprez. U svakom slučaju, ovakvo iskustvo nam je i više nego potrebno pred utakmice u Mađarskoj - rekao je Kovačević.


MARKO PERIĆ: Novo vreme, novi igrači

U redovima reprezentacije Srbije jedini internacionalac je Marko Perić, član Dine iz Moskve.
- Očekuju nas dve veoma jake provere. Beloruse sam upoznao preko saigrača Aleksandra Černika. Oni su poslednjih godina mnogo napredovali. Prvo su u baražu za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2008. godine imali nesreću da izvuku Rusiju, od koje su eliminisani, a sada su učesnici EP. U sastavu nemaju Brazilaca, kao ni mi, za razliku od Belgije. Kada je reč o ovoj reprezentaciji, mnogo toga se promenilo od našeg poslednjeg duela, u martu, do danas. U našoj ekipi nema majstora poput Predraga Rajića, Vladana Cvetanovića, kao ni Željka Borojevića i Milana Bogdanovića koji su povređeni. Stigli su novi igrači, potrebno je vreme za uigravanje. Ipak, potrudićemo se da im se revanširamo za poraz koji nas, srećom, nije koštao plasmana na EP - rekao je Perić koji nema vremena za odmor jer ga već 3. januara očekuje povratak u Moskvu:
- Nastavlja se šampionat Rusije u kojem smo na sredini tabele. Očekuje nas utakmica sa Politehom iz Sankt Peterburga 11. januara, a odmah zatim se vraćam nazad u Beograd na završne pripreme za EP.


Na spisku 13 igrača


Na spisku selektora Ace Kovačevića za utakmice u Belgiji se nalazi 13 igrača. Tu su golmani Vladimir Ranisavljević (Kolubara) i Ivan Stojanović (Kopernikus Vidre), kao i igrači: Vidan Bojović, Mladen Kocić, Milan Rakić, Slobodan Rajčević (Ekonomac), Bojan Pavićević, Vladimir Milosavac (Marbo Intermeco), Vladimir Lazić, Aleksandar Tomin (Kolubara), Jovan Đorđević (Kopernikus Vidre), Slobodan Janjić (SAS) i Marko Perić (Dina Moskva, Rusija).


Dosadašnji dueli sa Belgijom i Belorusijom

Naša reprezentacija se do sada dva puta sastala sa Belgijom. Na kvalifikacionom turniru u Italiji za plasman na SP u Hong Kongu 1992. godine slavila je sa 5:4 i potom izborila plasman na završni turnir na koji nije otišla zbog sankcija UN prema SRJ. Drugi okršaj je bio u martu ove godine u Antverpenu, kada je protivnik bio bolji - 4:3, ali su oba nacionalna tima stigla do završnice EP u Mađarskoj.
Jedini okršaj sa Belorusijom je bio na kvalifikacionom turniru za SP u Gvatemali 2000. godine. U Finskoj je Jugoslavija slavila sa 4:3.

No comments: