Saturday, February 7, 2009

BLIC: Intervju sa Markom Perićem (početkom 2009. godine)

MARKO PERIĆ, FUTSAL REPREZENTATIVAC SRBIJE, O SPORTU KOJI PRIVLAČI SVE VEĆU PAŽNJU JAVNOSTI

Mali fudbal je u Rusiji kao NBA liga !


Fudbal i hokej su u Rusiji neprikosnoveni sportovi, košarka i odbojka odmah iza njih, a svi zajedno opasnog konkurenta dobili su u malom fudbalu.



Futsal je u svetu sve popularniji, FIFA i UEFA insistiraju na razvoju ovog, u skoroj budućnosti, olimpijskog sporta, a Rusi su ozbiljno shvatili nove trendove, pa se ulaganje u “igru na petoparcu” graniči sa neverovatnim. Da sve ne prođe bez Srba pobrinuo se trio Marko Perić - Predrag Rajić - Borko Surudžić, koji je postao važan šraf u povratku moskovske Dine na staze uspeha iz perioda od 1991. do 2000. godine.
U Srbiji je mali fudbal oduvek bio popularan, ali kao po pravilu, za razvoj nedostaju novac i marketing. Kakva je situacija u Rusiji ?
- Dinamo iz Moskve i Viz-Sinara trenutno su neprikosnoveni. Dinamo je petostruki uzastopni prvak, Viz-Sinara je šampion Evrope, ove godine su obe ekipe opet izborile plasman na fajnal-for, koji se igra u Jekaterinburgu, pa je Viz-Sinara najbliža da kod kuće odbrani trofej. Ruski klubovi su, u bukvalnom smisli, giganti. Svaki od njih je u obavezi da položi depozit od 400.000 dolara pred start sezone. Svaki klub ima drugi tim i akademiju futsala. Rusi toliko ozbiljno rade da su uveli u osnovne škole futsal kao fakultativni predmet, a imaju i žensku futsal ligu. Istina, futsal još nije medijski ispraćen kao fudbal ili hokej, ali i to kreće nabolje.


Marko Perić u dresu Dine iz Moskve (foto: www.blic.rs)

Kako se snalazite u Moskvi ?
- Prošlo je godinu dana, a imam ugovor na pet. Prezadovoljan sam i kad bi mi sad ponudili da potpišem još jedan ugovor, pod istim uslovima, odmah bih prihvatio. Izuzetno se naporno radi, imam samo 23 slobodna dana u godini. Obaveza je da se dođe na trening sat vremena ranije, posle dva sata rada obavezan je ručak, gledanje kaseta, tako da u sportskom centru koji je izvanredan provedem po šest sati dnevno. Masaže, bazen i teretana su obavezan deo, sve je na visokoprofesionalnom nivou. Trenutno smo šesti na tabeli, ali sa vikendom manje od ostalih. Ako bismo pobedili Spartak u obe utakmice, približili bismo se vrhu. Kakav je sistem takmičenja ?
- Izuzetno naporan. Sezona traje od kraja avgusta do kraja juna. Elitna liga ima 14 klubova, vikendom se igra protiv istog rivala dve utakmice, kad se to pomnoži sa 13 klubova i mečevima u gostima dođe se do 52 kola. Uz mečeve kupa, ispada kao da igramo NBA ligu. Iskreno, ako mi nešto smeta, onda su to avioni i karantini. U Rusiji se samo u prodavnicu ne ide avionom. Po tri dana u nedelji smo u karantinu, a molimo se da u ligu ne uđe klub iz Vladivostoka, jer se do tamo leti devet sati. O kvalitetu lige i igrača ne treba posebno trošiti reči.
- Godišnji budžet kluba Noriljski Nikl je 7,5 miliona dolara, a trenutno su četvrti na tabeli. Za njih igra najbolji ruski igrač Fukin, na leto mu ističe ugovor i 99 odsto odlazi, samo je pitanje da li u Dinamo ili Viz-Sinaru. Vladislav Šaehmetov je iz Viz-Sinare prešao u Dinamo za milion i po dolara. Najbolji igrač lige je Brazilac Robinjo, koji igra za TTG. Ovaj klub je prošle godine bio drugi, a imaju i najboljeg strelca lige, takođe Brazilca - Edera Limu, koji je dao 80 golova. Uopšte, klubovi imaju sve više stranaca, a često se opredeljuju da im daju rusko državljanstvo. Dina je regulisala papire Predragu Rajiću, tako da će moći da dovede još jednog stranca. Po meni, ruska i španska liga su najjače na svetu i mnogo vremena će proći da se nešto promeni - završio je Perić.


O REPREZENTACIJI

Oprezno u Belgiji

Reprezentaciju Srbije u martu očekuju kvalifikacije za EP?
- Mislim da je greška što se nismo izborili za domaćinstvo, a mogli smo. Vidim da se posle petog mesta na prošlom EP stvara atmosfera kao da smo se već plasirali. Reći ću samo podatak da su Belgijanci dali državljanstva četvorici Brazilaca, koji su igrali za Šarlroa u sezoni kada su bili prvaci Evrope. Neće biti nimalo lako, a ne smemo potceniti ni Makedoniju. Naš problem je što je domaća liga slaba i ne daje mnogo novih, mladih i kvalitetnih igrača. Naša reprezentacija je gotovo ista kao pre dve godine. U prošlom ciklusu većinu ekipe činili su igrači iz Marba, disali smo kao jedan, a sada smo na raznim stranama. Ako želimo napred, moraju da se stvore mnogo bolji uslovi za domaće takmičenje i za reprezentaciju - kaže Perić.


O SRPSKIM SPORTISTIMA U MOSKVI

Druženje sa Krasićem i Drinčićem

Moskva je ogroman grad, a druženje sportista iz Srbije neizostavna priča.
- Često sam sa Milošem Krasićem, iz Perma mi u goste dolazi najbolji drug iz Batajnice Nikola Drinčić, koji igra za Amkar. Družim se sa sinom nekadašnjeg selektora odbojkaša Zorana Gajića, a Rajić je dobar drug sa Jovanom Tanasijevićem, nekadašnjim igračem Vojvodine, sada Dinama iz Moskve. Izađemo zajedno u grad, gledamo jedni druge na utakmicama, zaista nam mnogo znači to viđanje - tvrdi Perić.

Damir Radović
www.blic.rs

No comments: