Wednesday, April 22, 2009

VEČERNJI LIST: UEFA za regionalnu ligu (sa www.vecernji.hr)

MALI NOGOMET Možda će već 1. listopada ove godine početi natjecanja

UEFA za malonogometnu regionalnu ligu šest nacija

Autor: Željko Janković

Objavljeno: 22. 04. 2009. | 14:40

Foto: Tino Jurić
Foto: Tino Jurić (sa www.vecernji.hr)

Dok nogometni autoriteti u regiji bježe i peru ruke od regionalne nogometne lige, ta bi se ideja uskoro mogla početi ostvarivati na malonogometnim terenima. Inicijativa, koja postoji već nekoliko mjeseci, mogla bi dati rezultate 1. listopada ove godine. Tada bi, naime, trebalo početi natjecanje u regionalnoj ligi, koju bi činilo deset klubova.

Makedonci sponzori

Hrvatska bi imali tri predstavnika (Nacional, Brodosplit Inženjering i Potpićan), Sloveniju bi predstavljao Puntar Casino, Bosnu i Hercegovinu Mostar, Crnu Goru Montenegro Stars, Makedoniju A1 Futsal, a Srbija bi također imala tri predstavnika (Ekonomac, SAS i Kolubara). Igralo bi se 19 kola pa nakon toga final four. Pobjeda bi se honorirala sa 1000 eura, a remi sa 500 eura. Na final fouru prvo mjesto momčadi donijelo bi 17.500 eura, drugo 11.500, treće 7500, a četvrto 5000 eura.
Jedan je od glavnih inicijatora iz hrvatskih malonogometnih krugova Nacionalov predsjednik Ivica Đolo. Bez obzira na prizvuk nekih bivših vremena, ideja bi mogla pridonijeti popularizaciji malog nogometa u Hrvatskoj. Glavni sponzor bit će makedonska A1 televizija, koja će medijski pokrivati natjecanje. Lorant Morel, glavni Uefin čovjek za mali nogomet, podupro je plan takva udruživanja. U cijeloj priči važan će biti i Hrvatski nogometni savez, čiji bi Izvršni odbor za koji mjesec trebao iznijeti svoje stajalište o tome.
Ne vidim razloga zašto nas HNS ne bi podržao. To više što smo iz Europskog nogometnog saveza dobili pozitivan signal. Uostalom, naš nogometni savez ovaj projekt neće ništa stajati. Podigla bi se kvaliteta i našeg malog nogometa jer bi sve momčadi ulagale u pojačanja – ističe Ivica Đolo, predsjednik Nacionala.

Opet uz rame najboljih

Ako se priča ozbiljno “zavrti”, hrvatski mali nogomet mogao bi s vremenom krenuti prema razini na kojoj je bio prije desetak godina, kada smo bili u vrhu. Uz rame Španjolcima, Talijanima, Rusima... U idućih nekoliko dana predstavnici hrvatskih klubova koji bi trebali igrati u regionalnoj ligi podnijet će zahtjev HNS-u. Krovna nogometna organizacija trebala bi se očitovati. Evo što je o tome rekao glavni tajnik Zorislav Srebrić.
Ne želim iznositi svoje mišljenje o toj ideji dok ne vidimo razvoj situacije, odnosno dok iz Uefe ne dobijemo službenu potvrdu.

www.vecernji.hr

No comments: