Friday, April 3, 2009

VEČERNJE NOVOSTI: Godina izazova i turnira (sa www.novosti.rs od 1. aprila)

SEKRETARIJAT za sport i omladinu suočiće se, u narednom periodu, sa smanjenjem budžeta. Potrebno je osmisliti programe koji će učenike osnovnih i srednjih škola uključiti u sportske aktivnosti i odgovoriti na zahteve više od 50 sportskih saveza u gradu. Bliže se Univerzijada, "Beogradski maraton" i ATP turnir, a spor oko dugova između košarkaških klubova i sportskog centra "Tašmajdan" još nije rešen.
Ovo je samo deo problema sa kojima se suočava novi sekretar za sport i omladinu Aca Kovačević. Prema rečima proslavljenog asa malog fudbala, koji se na ovoj funkciji nalazi od ponedeljka, potrebe sporta u gradu veće su od mogućnosti
sekretarijata.
- Sada se vrši rebalans budžeta, umanjuju nam se sredstva, a treba ih rasporediti da niko ne bude oštećen - kaže Kovačević. - Želim da pomognem svima, ali postoje ograničenja. To su uglavnom mali sportovi kojima se bave entuzijasti, a oni su veoma važni.


Aca Kovačević (foto sa www.novosti.rs)

Manjak novca, ipak, neće se odraziti na sportske događaje u Beogradu. Prema Kovačevićevim rečima, pripreme za Maraton i ATP turnir privode se kraju, a i tehnički zahtevi za Univerzijadu biće rešeni. Uprkos svemu, kaže da se nije dvoumio kada mu je gradonačelnik ponudio ovo mesto.
- Radio sam sa decom iz ljubavi i hobija u "Dečjoj fudbalskoj asocijaciji", i želim da im napravimo atmosferu da se što masovnije bave sportom - dodaje on. - Deca su fizički dosta zapuštena, imaju deformitete kičme i ravna stopala, te im sportom treba pomoći. Pokrenućemo školska takmičenja i napraviti kvalitetne sportske programe da bi ih zainteresovali i animirali. U planu je i uređenje četrdesetak dečjih igrališta.
Kovačević smatra da će i rešenje za dugove košarkaških klubova, pre svega Partizana i Crvene zvezde, za treninge u hali "Pionir" uskoro biti pronađeno, i da postoji obostrana volja da se problem reši sistemski kako se ne bi ponavljao.


OSTAJE SELEKTOR

SEKRETAR Kovačević kaže da će, u dogovoru sa Fudbalskim savezom Srbije, i dalje biti selektor futsal reprezentacije.
- Plasirali smo se na Evropsko prvenstvo u januaru 2010. godine gde će biti više timova nego do sad - kaže Kovačević. - Dogovorili smo se da ne pravimo promene koje bi omele naš cilj na ovom takmičenju.

P. Janatović
www.novosti.rs

No comments: