Friday, October 10, 2008

OSVRT NA UNIVERZITETSKO SP - Bronza zlatnog sjaja

Prva medalja za Srbiju sa svetskih prvenstava u futsalu je stigla sa univerzitetskog koje je održano nedavno u Sloveniji. Na 11. nadmetanju najboljih studenata planete, u Kopru, reprezentacija naše zemlje je osvojila bronzu. Na putu do cilja je pobeđena Francuska (4:1), Turska (8:2) i Urugvaj (7:1) u grupi D, pa Kina (5:0) u četvrtfinalu i domaćin (8:1) u borbi za treće mesto. Jedini poraz je doživljen u polufinalu, od Portugala (1:7) koji je potom osvojio titulu pobedom nad Ukrajinom (5:1), a prethodno je eliminisao Brazil (1:0).
-
Osvetlali smo obraz Srbiji i rezultatima i ponašanjem. Žreb nam je bio naklonjen i mi smo to maksimalno iskoristili. Pohvale zaslužuju svi. Ovaj turnir je još jedan dokaz da imamo mlađe igrače koji mogu da naslede sadašnju, uspešnu generaciju u seniorskoj reprezentaciji – rekao je Radomir Denčić, koji je uz Nenada Popova, predvodio tim sa klupe.


Univerzitetska reprezentacija Srbije na SP u Sloveniji

Predvodnik generacije je Milan Rakić kojem je ovo bilo drugo Univerzitetsko svetsko prvenstvo. Uz Nikolu Ranisavljevića, jedini je fudbaler iz ove reprezentacije koji ima staž i u seniorskom nacionalnom timu.

- Atmosfera je bila vrhunska i rezultat nije izostao, maksimalan u tom trenutku. Verovatno bi duel protiv Portugala u polufinalu bio znatno neizvesniji da smo bili kompletni, ali nemamo za čim da žalimo. Pre dve godine u poljskom Poznanju smo zauzeli 5. mesto i imali najboljeg igrača SP – Marka Perića, a ove smo otišli
dva koraka dalje. Nadam se da će reprezentacija Srbije na univerzitetskom SP u Novom Sadu 2010. godine postići još više – istakao je Rakić.


STRELCI SRBIJE

Osam golova Rakića

Najbolji strelac univerzitetske reprezentacije Srbije na SP
u Sloveniji je bio kapiten Milan Rakić sa osam golova, od čega je četiri postigao u duelu za bronzanu medalju protiv Slovenije. Slede Dražen Arvaji sa sedam, Vladimir Stojanović sa šest, Boris Čizmar sa četiri, Nikola Ranisavljević sa dva i Slobodan Janjić, Nemanja Vasiljević, Nemanja Žeravica i Vladimir Matijević sa po jednim pogotkom.


STATISTIKA

Efikasnost na zavidnom nivou

„Orlovi“ su na šest utakmica ukupno postigli 33 pogotka (od čega su dva bila autogolovi protivnika) i po tom kriterijumu su treći, iza Brazila (51) i Kazahstana (36), a prvi kada se uzmu u obzir jedino polufinalisti. Kada je reč o odbrani, primili su 12 golova (od čega sedam u utakmici protiv Portugala, a pet u preostalih pet), a manje puta od njih su loptu iz mreže vadili Portugal (7), Brazil (10) i Ukrajina (11).


EKIPA

Predvodnici Denčić i Popov

Na SP u Kopru su dres univerzitetske reprezentacije Srbije nosili golmani Aleksa Antonić (Liman) i Miodrag Aksentijević (Proal), kao i igrači: kapiten Milan Rakić, Vladimir Milosavac, Nemanja Vasiljević, Nemanja Žeravica (Liman), Vladimir Matijević, Slobodan Janjić (SAS), Nikola Ranisavljević (Marbo), Dražen Arvaji (Leteći Holanđanin), Vladimir Stojanović (Koska) i Boris Čizmar (Tango). Na klupi su bili Radomir Denčić, Nenad Popov i vođa delegacije Zoran Delić.
Na SP su sudile i sudije iz Srbije, Rajko Katanić i Sreten Vasić.


ŠAMPIONI

Brazil i Rusija po tri titule

Najuspešnije reprezentacije na Univerzitetskim svetskim prvenstvima su Brazil i Rusija sa po tri titule. „Karioke“ su ih osvojile na domaćem terenu u Sao Paulu 1984. i u Žoau Pesoau 2000, kao i u finskoj Jivaskili 1996. godine. „Baćuške“ su to učinile u kiparskoj Nikoziji 1994, u mađarskoj Njiređhazi 2002. i u poljskom Poznanju 2006. godine. Dva pobednička pehara ima Ukrajina, iz portugalske Brage 1998. i iz španske Palme de Majorke 2004, a po jedan Italija iz Parme 1990, Španija iz Malage 1992. i Portugal iz Kopra 2008. godine.


KONAČAN PLASMAN

1. Portugal
2. Ukrajina
3. SRBIJA
4. Slovenija
5. Brazil
6. Češka
7. Kina
8. Urugvaj
9. Slovačka
10.
Izrael
11. Fran
cuska
12. Kazahstan
13. Tu
rska
14. K
irgistan
15.
Velika Britanija
16. Ma
lezija

Predrag Bajić
futsalsrbija.blogspot.com

No comments: