Monday, September 28, 2009

ODJECI DERBIJA SAS - EKONOMAC: Otvoreno pismo trenera i profesora Aleksandra Šakića

"Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka …" - ovo su reči velikog srpskog pesnika Njegoša. Po ko zna koji put David je Golijata oborio na pleća. Nekako, po nepisanom pravilu, opredeljenje za "Dream team" je "mač sa dve oštrice". Onu “oštriju” osetili su igrači Ekonomca. Imena često ne čine ekipu. Ekonomac je skup jakih imena, ali su ekipno daleko od renomea kada bi nabrajali ekipu poimence …
Sa druge strane je SAS ! SAS postaje rasadnik talenata. Ove godine je ostao bez standardnih reprezentativaca, ali se u utakmici sa Kragujevčanima to nije videlo. Naprotiv. Ako se još u tim vrate Blažić, iskusni Velimirov, a konkurenciju među stativama pojača Kalaba …
SAS je protiv Ekonomca dobio Ivana Vukoja ! Ovaj igrač je sazreo. Te večeri u “Medisonu”, a ja mu želim i ne samo tada, on je bio igrač utakmice. Jeste Janjić dao golove, jeste “Pistać” (Stanković) lomio kukove … Svaka čast, ali “Tutek” je odigrao onako kako treba da igra i ubuduće.
Pored Vukoja, pohvale na račun Matijevića. “Čorbica” je sazreo kao ličnost i kao igrač. Prošlih sezona je bio u senci, nepravedno zaboravljen i zapostavljen. Ovo je tvoja sezona majstore, samo nastavi ovako ...
Da je vino ukusnije ako odstoji pokazao je Boriša Janković. Momak koji igra sa 10 kilograma viška kao da je u fit formi.
Pohvale svima. Bravo momci i samo tako nastavite.
Ipak, reči kritike uputio bih Milivoju Batinici "Simi". Dobronamerne su reči: "Simo, neka ovo bude poslednja utakmica na kojoj si isključen". Išlifovao se Sima za posao koji obavlja, ali ekipu ostaviti bez kormilara 30 minuta je puno u futsalu, naročito ako je ekipa sačinjena od mladih i perspektivnih igrača koji istom tom "Simi" bezrezervno veruju.
Samo da Zrenjaninci ne polete. Neka ostanu čvrsto na tlu. Dugo je prvenstvo. A kao nauk neka zapamte: pre dosta godina i FK “Proleter” je u prvom kolu pobedio, ispostaviće se, kasnijeg državnog prvaka, ali je i ispao iz lige. Bilo, ne ponovilo se.
A sad par reči o Ekonomcu. Ovaj klub je takmac SAS-u još iz vremena kada su se ekipe takmičile u Republičkoj ligi. Dugo se poznaju. Činjenica je da su ove godine Kragujevčani igrački najjači, ali jedno su imena, a drugo tim. Prvo, moraju da se oslobode provincijalskog mentaliteta. Teško da će to postići šminkom. Kada se oznoje, šminka polako spada … Ova ekipa profesionalaca mora da pokaže mentalitet i duh. U Zrenjaninu je to izostalo.
Kada je Marbo bio “Dream team”, u svojim redovima je imao sa jedne strane Đuru (Pavićevića) i Miška (Bogdanovića), a sa druge strane mog cenjenog kolegu i profesora Gorana Ivančića. Spoj lepog i korisnog. E takav spoj fali Ekonomcu da dosegne one visine koje je Marbo nekada dosegnuo. Kada ovo shvate "Profesor" (Dugalić) i ostali, biće im lako da matricu primene. Jednačina će biti kompletna. Ovako, ostaje im samo da se bore sa dugačkom klupom, sa nezadovoljstvom pojedinih igrača minutažom, sa ležernom igrom uveženih "talenata" iz zemlje sambe i kafe … Sa tablama, statistikama, lošim rotacijama u igri, lošim balansom u ritmu igre … Skupa je igračka "Mig-29", ubojita, ali ako je pilot loš lako se polupa.
I još jedna digresija - poluprivatna. Utakmicu SAS - Ekonomac sam posmatrao u društvu magistra Gorana Ivančića. Za neupućene, to je bivši trener Marba i našeg nacionalnog tima. Na jednom metru kvadratnom dva magistra nauka. I oba zaljubljenici u futsal. Normalno, Goran je puno veće ime u trenerskom smislu od mene. I obojica smo van futsala. Goran gradi stanove u Novom Sadu, a ja radim u školi. Inače, na utakmicu sam došao sa rancem na leđima. U rancu su bile tri knjige Dževada “Pige” Habibije “Futsal”. Sve tri sam večeras poklonio …
Tako blizu, a tako daleko od futsala …

Aleksandar Šakić

No comments: