Thursday, September 10, 2009

FSS (Sednice Komisije za futsal i Konferencije klubova Prve futsal lige): Tango i Pirot u baražu za elitu

Ljubitelji malog fudbala su počeli sa odbrojavanjem. Za dve nedelje zakotrljaće se lopta u dvoranama širom Srbije. Pravo vreme da se utanače i poslednji detalji uoči početka borbe za bodove, pa su se danas na Terazijama 3 najpre sastali članovi Komisije za futsal Fudbalskog saveza Srbije, a potom je održana i Konferencija klubova Prve futsal lige (prisustvovali su predstavnici deset od 11 poznatih članova za predstojeću sezonu, dok su izostali jedino iz Koske Delfina).

Jedna od centralnih tema je bio način na koji će biti popunjena Prva futsal liga posle odustajanja Limana iz Novog Sada zbog teške materijalne situacije. Komisija za futsal FSS, na čelu sa predsednikom Draganom Erićem, predložila je da upražnjeno mesto popuni pobednik baraža između ekipa koje su zauzele druga mesta u grupama plej - ofa Druge futsal lige u sezoni 2008/2009 - Tanga iz Novog Sada i Pirota. To će, izvesno, potvrditi nadležni organi FSS, pa će prva utakmica biti odigrana 18. septembra u Novom Sadu, a revanš pet dana kasnije u Pirotu. U kombinaciji je bio i Forum, pretposlednja ekipa iz prošle sezone Prve futsal lige, ali Vrščani još nisu počeli sa treninzima i imaju problema sa finansijama.

Prilikom utvrđivanja kalendara takmičenja vodilo se računa i o obavezama reprezentacije Srbije koju u januaru 2010. godine očekuje učešće na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Prvenstvo će početi 25. septembra, a kraj jesenjeg dela je 7. decembra. Prolećna polusezona počeće 5. februara, a biće završena 19. aprila.

Promena je i u završnici šampionata, pa će se plej - of, umesto dosadašnjeg kup sistema, igrati po sistemu mini - lige sa četiri najbolja kluba posle 22 kola koji će preneti bodove i igrati još šest kola po dvokružnom bod sistemu. Novi šampion biće poznat 30. maja.

Takođe, u sezoni 2010/2011 će doći do proširenja elitnog ranga takmičenja sa 12 na 14 klubova. To znači da će društvo najboljih napustiti dva najslabije plasirana tima, a da će prvaci četiri grupe Druge futsal lige dobiti priliku da postanu prvoligaši.

Na zahtev Fudbalskog saveza Beograda, koji je tek od ove sezone na svojoj teritoriji oformio takmičenje (Druga futsal liga - "Beograd"), prelazni rok je produžen do 15. septembra. To važi i za klubove iz ostalih regiona.


IZVUČENI TAKMIČARSKI BROJEVI ZA SEZONU 2009/2010 U PRVOJ FUTSAL LIGI

Šampion kreće od "plavaca"


Šampion Srbije Kolubara dočekaće u prvom kolu Niš 92, a u Zrenjaninu će biti odigran derbi između SAS - a i Ekonomca. U periodu između 25. i 28. septembra sastaće se još: Kopernikus – Tango ili Pirot, Kocka amaters – Marbo Intermeco, Slodes – Leteći Holanđanin i Rušče – Koska Delfin.

Prilikom žreba se vodilo računa da niški klubovi, Kopernikus i Niš 92, razdvoje domaćinstva, a da branilac titule Kolubara na premijeri igra u Lazarevcu, zbog činjenice da je 30. septembra očekuje kvalifikacioni turnir za Ligu šampiona u Puli.

Takmičarski brojevi za sezonu 2009/2010 su sledeći: 1. Kopernikus (Niš), 2. Kocka amaters (Vrnjačka Banja), 3. SAS (Zrenjanin), 4. Slodes (Beograd), 5. Rušče (Vranje), 6. Kolubara (Lazarevac), 7. Niš 92, 8. Koska Delfin (Šabac), 9. Leteći Holanđanin (Vrbas), 10. Ekonomac (Kragujevac), 11. Marbo Intermeco (Beograd), 12. Tango (Novi Sad) ili Pirot.

No comments: