Monday, October 27, 2008

OSVRT NA SVETSKO PRVENSTVO: Povratak Brazilaca na tron

Brazil je ponovo vladar sveta u futsalu. „Dalje nećete moći“ – poručili su Španiji u sudaru titana, jedinih vladara planete u poslednje dve decenije i vratili se na presto u Rio de Žaneiru. Ovo je bio njihov treći duel u finalima na poslednja četiri Svetska prvenstva.
Do četvrte titule prvaka sveta (posle 1989, 1992. i 1996. godine) „karioke“ su stigle posle boljeg izvođenja penala – 4:3, a posle 2:2 u 50 minuta rovovske borbe. U petoj, poslednjoj seriji mrežu nisu zatresli Brazilac Ari, pa Španac Marselo, što je bilo dovoljno za veliko slavlje domaćina pred punim tribinama dvorane „Marakanazinjo“, imajući u vidu da prethodno gol nije postigao Toras. Uspešni sa šest metara su bili Markinjo, Vilde, Čiko i Lenisio u redovima domaćina, a Kike, Ortiz i Alvaro kod gostiju. Prethodno su golove postigli Markinjo u 25. i Vinisijus u 37. za „karioke“, a Toras u 28. i Alvaro u 39. minutu za „crvenu furiju“.


Reprezentacija Brazila na tronu (foto: www.fifa.com)

To je bio i revanš za poraz od pre četiri godine u polufinalu turnira u Kineskom Tajpehu, takođe na penale posle 2:2. Prethodni trofej su "karioke" osvojile upravo u Španiji, a sada „osvetu“ nisu dozvolile najvećem rivalu koji tako nije ponovio njihov het – trik na SP (posle trijumfa 2000. i 2004.).
Brazil
je jedina reprezentacija koja je osvajala medalje na svih šest SP (četiri zlata, srebro i bronza).
Najslabiji plasman je ostvaren pre četiri godine u Kineskom Tajpehu kada je osvojena bronza, posle već pomenutog poraza u polufinalu od Španije. Ovaj put su „karioke“ stigle do trona sa svih osam pobeda do finala. Upisale su gol – razliku 64:8 iz devet utakmica što ih čini najefikasnijom reprezentacijom, kao i onom sa najboljom odbranom na SP (u prvih šest susreta su primile samo jedan pogodak).


UTAKMICA ZA BRONZU

Medalja za Italiju

Dosadašnji vicešampioni – Italijani, prozvani „Brazuri“ zbog toga što su im svi igrači poreklom iz Brazila (uglavnom iz Sao Paula i okoline), stigli su do bronze pogotkom Azisa 13 sekundi pre kraja utakmice protiv Rusije (2:1), koja je savladala Srbiju u jedinoj odigranoj utakmici kvalifikacionog turnira grupe 1 u „Pioniru“, početkom marta (3:2). Prethodno su mrežu zatresli Duškevič u 26. sa jedne, a sa druge strane Folja u 7. minutu. Ovaj igrač je bio tragičar u polufinalu jer je protiv Španije postigao autogol u poslednjim stotinkama produžetaka (2:3). Uspeo je da se oporavi od tog šoka do duela za bronzu. A onda, na kraju utakmice protiv Rusije, našao je vremena i da uteši nekadašnjeg zemljaka – Pulu, sadašnjeg reprezentativca „baćuški“, koji je ostao bez medalje.


Reprezentacija Italije je osvojila bronzu (foto www.fifa.com)


POJEDINAČNE NAGRADE

„Kralj“ Falkao

Za najboljeg igrača SP je proglašen Falkao, koji je drugi strelac šampionata sa 15 golova, iza nekadašnjeg zemljaka – Rusa Pule sa 16, a ispred saigrača Lenisija sa 11 golova. Drugi najbolji igrač turnira je Šumaher. Najbolji golman je još jedan Brazilac - Tjago. Nagrada FIFA za fer – plej je pripala reprezentaciji Španije.


Tjago, Falkao i Šumaher (Brazil) i Pula (Rusija) - najbolji pojedinci SP u Brazilu i kapiten Španije Havi Rodrigez sa trofejom FIFA za fer - plej (sve foto: www.fifa.com)


STATISTIKA

Rekord Rusije

Izuzetno zanimljivo SP je donelo mnogo uzbuđenja, iznenađujućih ishoda, golova u samoj završnici, kao i očekivano finale. Postignuto je 387 pogodaka, a na 56 utakmica je ukupno bilo prisutno 292.161 gledalac. Takođe, ostvarena je i najubedljivija pobeda u istoriji SP. Rusija je savladala Solomonska Ostrva u grupi A sa 31:2. Prethodno, u Gvatemali 2000. godine, Brazil je pobedio domaćina u Grupi A sa 29:2.


KONAČAN PLASMAN

„Fenjer“ za Solomonska Ostrva

1. Brazil
2. Španija

3. Italija
4. Rusija
5. Iran
6. Argentina
7. Paragvaj
8. Ukrajina
9. Portugal
10. Gvatemala

11. Češka

12. Japan

13. Egipat

14. Tajland

15. Kuba

16. Libija

17. Urugvaj

18. SAD

19. Kina

20. Solomonska Ostrva

Rezultate i izveštaje svih utakmica možete pogledati ovde i ovde.

No comments: