Monday, September 28, 2009

POSLE ŽREBA ZA EP: Španija ili Portugal na vratima polufinala

Reprezentacija Srbije, koja je poslednjih godina stekla veliki ugled na kontinentu, igraće na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj početkom 2010. u C grupi u Budimpešti, zajedno sa Slovenijom i Rusijom, osvajačem bronze sa poslednjeg nadmetanja, u Portu 2007. i polufinalistom Svetskog prvenstva u Brazilu prošle godine - ishod je žreba u Debrecinu u kojem je naš nacionalni tim bio u drugom od tri šešira.
- Poznavajući nas, sasvim je svejedno sa kim smo u grupi. Jednostavno, sa nama se nikada ne zna jer se dešavalo da nam teži dueli budu protiv slabijih, nego protiv jačih protivnika. Sve je na nama. Kvalitet imamo i velike su šanse da se plasiramo na jedno od prva dva mesta u grupi koja vode u četvrtfinale. A posle ? Posle je sve moguće, bez obzira na jačinu protivnika, iako ukrštamo sa najtežom mogućom grupom u kojoj su favoriti Španija i Portugal. U četvrtfinalnim duelima u mnogim sportovima se često dešava "seča favorita", pa nije nemoguće da se nešto tako desi i u futsalu - rekao je selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević koji je prisustvovao žrebu u četvrtak zajedno sa sekretarom stručnog štaba Igorom Gačićem.
Praktično, prva utakmica na turniru, protiv Slovenije, mogla bi da odredi dalju sudbinu našeg nacionalnog tima. Ukoliko Rusija opravda ulogu favorita u prvom kolu i savlada Sloveniju, "orlovi" bi pobedom nad istim rivalom u drugom kolu obezbedili plasman u četvrtfinale (26. januara), pa bi se sa "baćuškama" borili za prvo mesto u grupi i ostanak u Budimpešti, pošto će drugoplasirani put Debrecina.
- Realno, ne bi smeli četvrtfinale da dovedemo u pitanje, ali je ono što potom sledi moglo da bude mnogo povoljnije za nas. Nismo mogli da izvučemo težu grupu za ukrštanje. U ovoj situaciji skoro da nema smisla uobičajena priča da, ako se zauzme prvo mesto u grupi, onda je lakši put do polufinala jer nas, izvesno, čekaju ili Španija ili Portugal - istakao je kapiten Bojan Pavićević i dodao:
- Mogli smo mnogo bolje da prođemo u žrebu, ali to je nešto na šta nismo mogli da utičemo. Na nama je da se spremimo na najbolji mogući način i da pokažemo sve što znamo, pa ćemo da vidimo da li će to biti dovoljno da se ispuni dugogodišnji san svih nas o polufinalu.





Selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević i sekretar stručnog štaba Igor Gačić na žrebu u Debrecinu (foto: Igor Gačić)


Završnica u Debrecinu


Evropsko prvenstvo u Mađarskoj biće održano od 19. do 30. januara 2010. godine, a okupljanje reprezentacija u Budimpešti i u Debrecinu je zakazano za dva dana pred početak turnira.
Utakmice po grupama biće odigrane u periodu od 19. do 24. januara. Četvrtfinalni susreti su 25. i 26. januara u dvoranama "Pap Laslo sportarena" u Budimpešti i "Feniks arena" u Debrecinu, koja je domaćin polufinala 28. januara i finala i utakmice za bronzu dva dana kasnije.


Protiv Slovenije 22. januara

„Orlovi“ će prvu utakmicu odigrati u glavnom gradu našeg severnog suseda 22. januara protiv Slovenije, pošto su slobodni u prvom kolu, dva dana ranije. U trećem kolu, 24. januara, protivnik će biti Rusija. Dve najbolje reprezentacije nastaviće takmičenje u četvrtfinalu protiv nacionalnih timova iz D grupe u Debrecinu gde su Španija, branilac titule i svetski vicešampion, zatim Portugal, polufinalista poslednjeg EP i debitant Belorusija.
U istom gradu biće odigrane i utakmice B grupe u kojoj su reprezentacije Italije, aktuelni vicešampion Evrope i bronzani nacionalni tim sa SP, kao i Ukrajina i Belgija. Oni će se ukrstiti sa A grupom iz Budimpešte gde su Mađarska, Češka i Azerbejdžan.


Bez pobede protiv rivala iz grupe

U drugom učešću zaredom na kontinentalnim šampionatima (trećem ukupno, pošto je Jugoslavija 1999. bila sedma u Španiji) "orlovi" će ponovo odmeriti snage sa "baćuškama", od kojih su doživeli jedini poraz (3:5) u Portu 2007. kada su zauzeli peto mesto. Ukupno, sa Rusijom naš nacionalni tim ima učinak od četiri poraza iz isto toliko utakmica, a izgubio je i u jedinom duelu protiv Slovenije.

No comments: