Thursday, June 5, 2008

GRAN PRI - Srbija bez polufinala

Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale 4. „Gran prija“ koji se održava u brazilskom gradu Fortalezi, ali je ostavila fantastičan utisak u duelu sa domaćinom narednog SP i, uz Španiju, glavnim favoritom za zlato.

Borko Surudžić je „načeo“ protivnika koji je iz tri utakmice u A grupi (Angola, Hrvatska i Čile) „poneo“ gol – razliku 30:0, već posle 81 sekunde duela. Preokret su doneli Žonas i Betao, a novo izjednačenje iskusni Željko Borojević, naš najbolji strelac na ovom turniru sa četiri pogotka. Sa dva brzo dosuđena prekršaja, drugi je bio ukupno šesti, domaćin je stigao do prilike iz penala sa 10 metara, a iskoristio je Lukajan. Sa odlukama sudija nije mogao da se pomiri trener Dejan Knežević, pa je morao da se preseli na tribine u završnici prvog poluvremena.

Sredinom drugog dela su mu se pridružili selektor Aca Kovačević i kapiten Bojan Pavićević. U trenucima kada su „orlovi“ pritisli domaćina, dodeljen je crveni karton Pavićeviću, pa je tako rival imao prednost igrača više u naredna dva minuta. Ova odluka je uspela da izbaci „iz takta“ i selektora Kovačevića. „Karioke“ su ukazanu priliku pretvorile u nedostižnih 4:2, a strelac je ponovo bio Lukajan.

Na kraju, peta pobeda Brazila u međusobnim duelima i nastavak borbe za četvrtu titulu na ovom turniru, kao i ovacije za „orlove“ sa tribina.

- Slobodno možemo da kažemo da smo moralni pobednici ove utakmice jer su nam svi čestitali posle poraza, a domaćini su se samo na brzinu spakovali i otišli iz dvorane. Nikada nisam imao običaj da komentarišem suđenje, ni kao igrač, ni kao selektor, ali ovo što smo doživeli od Egipćanina je sramota, pre svega za Brazilce kojima nije bila potrebna ovakva pomoć na njihovom terenu. Čestitam mojim igračima jer su bili fenomenalni. Prvi put sam video da su se Brazilci istinski uplašili da mogu da budu poraženi. Nadigrali smo ih, ali smo bili desetkovani prekršajima – rekao je Kovačević i dodao:

- Ovo je za nas nezaboravno iskustvo Za mene je najvažnije to što sam uspeo da dokažem našim igračima da niko na svetu nije bolji od njih kada pruže maksimum i kada igraju jedan za drugog.


BRAZIL
- SRBIJA 4:2

Strelci: 0:1 Surudžić u 2, 1:1 Žonas u 4, 2:1 Betao u 13, 2:2 Borojević u 16, 3:2 Lukajan u 19. (10 metara), 4:2 Lukajan u 33. minutu. Dvorana: "Paulo Sarasate" u Fortalezi. Gledalaca: 5000. Sudije: Fernando Labaljos (Argentina) i Šerif Rašvan Seleman Abd El Radi (Egipat). Žuti kartoni: Valdin, Žonas, Betao (Brazil), Bojović, Dimić, Pavićević, Perić (Srbija). Crveni kartoni: Pavićević u 31, trener Knežević u 20. i selektor Kovačević (Srbija) u 31. minutu.
BRAZIL
: Tjago, Falkao, Ari, Valdin, Žonas, Rafael, Karlinjos, Vilijan, Betao, Lukajan, Frenklin, Rožerio.
SRBIJA: Ranisavljević, Perić, Surudžić, Borojević, Pavićević
, Tomin, Rajčević, Dimić, Kocić, Bojović, Rakić, Stojanović.

No comments: