Saturday, January 23, 2010

EP U MAĐARSKOJ - GRUPA C: Slovenija - Srbija 0:2

Reprezentacija Srbije je ostvarila zacrtani cilj zacrtan još na žrebu i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Mađarskoj, čime je ponovila rezultat iz novembra 2007. godine, kada je bila peta na kontinentalnom šampionatu u Portu. U dvorani "Pap Laslo arena" u Budimpešti je savladana Slovenija sa 2:0, pa će se "orlovi" u nedelju od 20.30 časova boriti sa Rusijom za prvo mesto u Grupi C i, u zavisnosti od toga, ostanak u Budimpešti ili odlazak na okršaj u Debrecin 26. januara. Ono što je, takođe, bitno istaći: naš nacionalni tim nije primio gol ni u trećoj međunarodnoj utakmici zaredom, i to sve protiv učesnika ovog EP (prethodno su savladani u Belgiji domaćin sa 5:0 i Belorusija sa 2:0, krajem decembra).


Navijači Srbije u "Pap Laslo areni" (foto P. Bajić)

A da je bilo teško - bilo je. Slovenci su nastavili tamo gde su stali protiv Rusije. Prepustili su inicijativu protivniku, a onda su pokušavali iz kontranapada. I, kada je reč o odbrani, odradili su taj deo bez greške u prvom poluvremenu. U četvrtom minutu je viđena prva varka Perića i odmah prilika za Rakića, koji je šutirao pored leve stative. U osmom je Bojović zatresao prečku, a u 12. minutu je Kocić odlično oduzeo loptu i poveo kontranapad, ali je napravio potez više i stopostotna prilika je otišla u nepovrat. U završnici prvog poluvremena, u 19. minutu, Perić je uposlio Bojovića, a ovaj pokušao da nabaci na glavu kapitenu Pavićeviću koji je za malo bio "kratak".
Sa druge strane, najviše problema je "orlovima" zadavao Goranovič. U 13. minutu se našao ispred našeg gola posle pravovremenog proigravanja od strane Osojnika, šutirao je "iz prve", ali je junak večeri Vladimir Ranisavljević bio na visini zadatka. Osam sekundi pre kraja prvog poluvremena je golman našeg nacionalnog tima ponovo bio uspešniji od Goranoviča. Prvo poluvreme je završeno inteligentnim pokušajem Rakića da sa svoje polovine lobuje Pertovta, ali je Slovence spasila prečka 2,8 sekundi pre kraja.


Slobodan Rajčević i Kristjan Čujec (foto P. Bajić)


Ipak, to je bilo samo za kratko. Odmah po povratku sa odmora je Rakić nadoknadio propušteno. U 41 sekundi drugog poluvremena, posle slobodnog udarca i kombinacije sa Kocićem, Perić je pronašao Rakića ispred suprotne, leve stative golmana gostiju, a ovaj je poslao loptu u mrežu. Slovenci su tada zaigrali agresivnije jer oni popravni posle ove večeri više nisu imali. Stvorili su nekoliko prilika, ali su tako otvorili i više prostora za naše reprezentativce. U 27. minutu je stativu pogodio Rajčević, a dva minuta kasnije je Janjić ostvario jedan od svojih snova. U debiju na EP je postigao gol, posle napada sa Pavićevićem i Lazićem, kojim je stavljena tačka na ovu utakmicu i osigurano četvrtfinale.


Slobodan Janjić proslavlja gol protiv Slovenije (foto sa www.uefa.com)

U 35. minutu je Slovenac Čujec pogodio stativu, a minut kasnije je naš rival zatražio tajm - aut i pokušao u završnici sa Drobničem kao golmanom - igračem. Bezuspešno.


ACA KOVAČEVIĆ

Bolji tim ide dalje

Selektor Srbije Aca Kovačević je bio prezadovoljan posle uspešnog početka EP.
- Bolji tim ide dalje. Očekivali smo tešku utakmicu i tako je i bilo. Neke reprezentacije su već završile učešće na EP, a mi smo pet dana čekali na prvu utakmicu, što nas je malo činilo nervoznima. Obe ekipe su igrale čvrsto, sa puno naboja, a imali smo i sreće u pojedinim trenucima. Sada sledi duel sa Rusima koji su među glavnim favoritima na ovom turniru, ali ćemo učiniti sve da iz te utakmice izađemo kao pobednici. To bi verovatno značilo duel sa Portugalom u četvrtfinalu, a to je ipak manje teška kombinacija od Španije.


VLADIMIR RANISAVLJEVIĆ

Uspeh dolazi iz odbrane

Golman Vladimir Ranisavljević je bio centralna ličnost utakmice sa Slovenijom.
- Na početku je bilo veoma teško i napeto, kao što smo i očekivali. Težina utakmice nam je okovala noge u prvom poluvremenu, ali je u nastavku sve došlo na svoje mesto. I protivnik je imao prilike koje, srećom, nije iskoristio. Posle gola je sve bilo znatno lakše. Zasluženo smo se plasirali u četvrtfinale - rekao je Ranisavljević, a o nesavladivosti naših golmana u poslednjih 137 minuta (od primljenog pogotka protiv Makedonije, pa preko Belgije, Belorusije i Slovenije) je dodao:
- Očigledno radimo ono što treba u odbrani, a imamo nekoliko pojedinaca koji u svakom trenutku mogu da reše utakmicu. Večeras bih posebno pohvalio Janjića jer je na debiju na evropskim prvenstvima postigao gol.


MILAN RAKIĆ


Pobeda posle grča


Reprezentativac Srbije Milan Rakić je "načeo" Slovence.
- Značaj utakmice je uticao da obe ekipe počnu oprezno, pre svega razmišljajući o svom golu. Od prvog minuta smo osetili da možemo da dobijemo ovaj duel, ali nam je trebalo vremena da izađemo iz grča. U drugom poluvremenu je sve bilo bolje i uspeli smo na vreme da rešimo pitanje pobednika.


SLOVENIJA - SRBIJA 0:2

Strelci: 0:1 Rakić u 21. i 0:2 Janjić u 29. minutu. Dvorana: "Pap Laslo arena" u Budimpešti. Gledalaca: 2236. Sudije: Petros Panajides (Kipar) i Oleg Ivanov (Ukrajina) po 7,5. Žuti karton: Lazić (Srbija). Nagomilavanje prekršaja: Slovenija 6 (2+4), Srbija 5 (2+3).

SLOVENIJA: Pertovt (golman), Osojnik, Drobnič, Melink (kapiten), Goranovič (prva petorka), Kragelj, Čujec, Uršič, Brkič, Sovdat, Pertič, Mohorič (golman).
SRBIJA: Ranisavljević (golman), Perić, Pavićević (kapiten), Rakić, Borojević (prva petorka), Kocić, Janjić, Lazić, Tomin, Bojović, Rajčević, Stojanović (golman).
Igrač utakmice: Vladimir Ranisavljević (Srbija).




GRUPA C (Budimpešta)

Rezultati - Sreda: Rusija - Slovenija 5:1. Petak: Slovenija - Srbija 0:2.
1. Rusija 1 1 0 0 5:1 3
2. Srbija 1 1 0 0 2:0 3
3. Slovenija 2 0 0 2 1:7 0
U poslednjoj utakmici u grupi, sutra od 20.30 časova, sastaće se: Srbija - Rusija.

Sve rezultate, tabele i raspored takmičenja možete da pogledate ovde i ovde.

No comments: