Wednesday, October 28, 2009

Raspored šestog kola Prve futsal lige i četvrtog kola Druge futsal lige "Vojvodina" i "Beograd" i Vojvođanske lige

PRVA FUTSAL LIGA - Raspored šestog kola

Subota, 31. oktobar

(18.00) Pirot: Pirot - Leteći Holanđanin
(18.00) Šabac: Koska Delfin - Ekonomac

Nedelja, 1. novembar
(17.00) Niš ("Čair"): Kopernikus Vidre - Kolubara
(18.00) Zrenjanin: SAS - Slodes
(19.00) Vrnjačka Banja: Kocka amaters - Rušče

Ponedeljak, 2. novembar
(20.30) Beograd ("Šumice"): Marbo Intermeco - Niš 92

Delegirane sudije i delegate možete da pogledate ovde.

DRUGA FUTSAL LIGA - VOJVODINA: Raspored četvrtog kola
DRUGA FUTSAL LIGA - BEOGRAD: Raspored četvrtog kola
VOJVOĐANSKA LIGA: Raspored četvrtog kola

Fudbalski savez Srbije
www.fss.rs
www.fsv.org.rs
www.fsb.org.rs

KOMENTAR TRENERA I PROFESORA ALEKSANDRA ŠAKIĆA: Fenomen "Legije stranaca" u sportu

U istoriji sporta imamo puno primera da se do postizanja vrhunskog rezultata dolazi selekcijom i dovođenjem igrača iz drugih sredina. Tako se u mnogim sportovima stvaraju takozvane "Legije stranaca". Tu se, pre svega, misli na igrače koji se iz drugih sredina dovode u klubove.
To je praksa koja je pokazala da donosi rezultate, ali i traje po principu "koliko para, toliko muzike". Takva praksa je poznata i činjenica je da ako u dotičnom sportu ima puno igrača na tržištu može se selektovati i dobar tim. Takođe, takva sportska priča i puno košta. Treba taj kontigent smestiti, nahraniti, isplatiti zarade ...
Ako je, pak, priča o sportu u kojem na tržištu kruži određena ekipa proverenih igrača i pojavljuju se ekipe igrača koji su na nižem nivou od pomenutog, lako dolazimo do zaključka: "Ko pre devojci ...". Futsal je sport u kojem se, nažalost, vrti jedna te ista ekipa igrača u krug. Njima svaka čast jer, da nisu to što su, ne bi od futsala živeli.
Raduje i svako pojavljivanje na sceni novih futsal sredina. Raduju Vranje, Vrnjačka Banja, Šabac ... Takođe, raduje i činjenica da se u nižim ligama u sisteme takmičenja uključuju i nove sredine. To je dobro. Ono što nije dobro je činjenica da se neke ekipe raspadaju. Najsvežiji je primer Limana i Koske. Očigledno je da su finansije osnovni problem futsala. Ako se ima para - takmiči se, ako se nema para - raspad sistema.
Ima i situacija da se ima para koje su preduslov, ali se ne poseduje dovoljno iskustva oko organizacije ekipe i kluba. Takav je primer Koska Delfin iz Šapca. Ponekad nije najbolja solucija preskakati stepenike. Nekada je bolje stvarati postepeno ekipu, jačati klub u organizacionom smislu i probuditi vlastite resurse, a ne posezati za tuđim. Kao model za to može da posluži zrenjaninski SAS koji je krenuo od najnižeg ranga takmičenja, a oslonio se i oslanja se na igrače iz Zrenjanina i okoline. Činjenica je da SAS nije prvak države, a da je imao jaču finansijsku potporu i to bi postao.
Takođe, sada dolazimo i do momenta kada je neophodno dovesti igrače iz drugih sredina. To je momenat kada su u domaćoj sredini iscrpljeni resursi, a želi se bolji rezultat. Tada je opravdano dovesti dva ili tri igrača sa strane koji su kvalitet koji će, u datom trenutku, prevagnuti jezičak na vagi sportskog uspeha. Međutim, svako mešanje "domaćih" i "stranih", ako nije urađeno dovoljno transparentno, može dovesti do polarizacije u ekipi i stvoriti atmosferu u kojoj će izostati uspeh. U svakom slučaju, potreban je visok stepen proračunatosti i mudrosti.
Da nije samo SAS reper za ovu moju besedu, možemo pomenuti ekipu Letećeg Holanđanina, koji dolazi iz još manje sredine nego što je Zrenjanin. Pošto se u nabrajanjima neko i izostavi, ne bih želeo ovom prilikom da se neko uvredi ali će se u ovoj priči pronaći svi. Po broju registrovanih igrača futsala nismo respektabilni, ali po kvalitetu jesmo - reprezentativnom. Klupski futsal mora još da "pije mleka", i to sve dok ekipe koje treniraju gube od ekipa koje se okupljaju samo na utakmicama.
Ovih dana su bile mnoge rekacije na moje pisanje na "Futsalu u Srbiji". Osim verbalnih uvreda, koje su neminovne, sve ostale konstatacije su bile odlične. O problemima se mora pričati i oni se moraju prepoznavati. Pozitivna je i klupska ostrašćenost. Ipak, ne valja stav "posle mene potop". Takvim stavom se stalno vraćamo na početak. Mnogi su u futsal zalutali. Možda ja prvi. Onog trenutka kada budem shvatio da sam suvišan, povući ću se. Do tada, imam pravo da iznosim stavove sve dok to neko hoće da objavi i neko hoće da čita ... pa čak i zarad lične promocije !

Aleksandar Šakić,
profesor i futsal trener

PRVA FUTSAL LIGA - Peto kolo: Koska Delfin - Leteći Holanđanin 2:5

Fudbaleri Letećeg Holanđanina su savladali Kosku Delfina u Šapcu, u poslednjoj utakmici petog kola Prve futsal lige rezultatom 5:2.
Posle nekoliko prilika na obe strane, usledila je akcija iz auta kada je Kovač asistirao Alargiću za 1:0 za Vrbašane. Na 2:0 je povisio Maćiženski posle još jedne akcije iz prekida. Isti igrač je izveo majstoriju kod trećeg pogotka, kada je povukao loptu od sredine terena i sjajnim udarcem sa 11, 12 metara pogodio desne rašlje.
Šapčani su iskoristili neopreznost odbrane gostiju i smanjili početkom drugog poluvremena na 3:1. Posle nekoliko pokušaja fudbalera Koske Delfina usledio je kontranapad Vrbašana koji je uspešno završio kapiten Mićunović za 4:1. Ubrzo je smanjio Neckov posle kornera, a konačan rezultat je postavio Zečević, posle kontranapada "tri na jedan" i povratne lopte Ačanskog. U poslednjem minutu je golman Nikitović odbranio penal.

Monday, October 26, 2009

PRVA FUTSAL LIGA: Rezultati petog kola

Petak, 23. oktobar
Lazarevac: Kolubara - Marbo Intermeco 6:0

Subota, 24. oktobar
Niš: Niš 92 - Ekonomac 4:4

Nedelja, 25. oktobar
Beograd: Slodes - Kocka amaters 11:9
Zrenjanin: SAS - Pirot 8:5
Vranje: Rušče - Kopernikus Vidre 2:2

Ponedeljak, 26. oktobar
Šabac: Koska Delfin - Leteći Holanđanin 2:5

Tabelu možete da pogledate ovde, ovde i ovde.

Sunday, October 25, 2009

Počinje "Zlatna liga", prva političko - medijska liga

Prva političko - medijska liga u malom fudbalu pod nazivom " Zlatna liga" počeće u ponedeljak u 11 časova. Tokom narednih šest meseci takmičiće se 11 medija, osam političkih stranaka i specijalni gost "Galenika". Utakmice će se igrati ponedeljkom i sredom od 11 časova u balonu "Crveno - crno" u Novom Beogradu (Blok 70).
Pored pehara i medalja, za najbolje učesnike su obezbeđene i robne nagrade od sponzora "Adidasa" i manastirske vode "Tronoša".


Sa žrebanja u restoranu "Nachos" u Beogradu

Takmičarski brojevi

Plava grupa: (A1) Mozzart sport, (A2) Studio B, (A3) Danas, (A4) TDI Radio, (A5) Pink, (A6) TV Foks, (A7) SPS, (A8) PUPS, (A9) Slobodna Srbija i (A10) SDPS.
Bela grupa: (B1) Dres, (B2) RTS - Jutarnji program - Zeder, (B3) Kurir, (B4) Ringier, (B5) RT Vojvodine, (B6) DHSS, (B7) G17 plus, (B8) Galenika, (B9) DS i (B10) Nova Srbija.


Raspored prvog kola


PONEDELJAK, 26. oktobar

DANAS - PUPS (11.00)
RINGIER - G17+ (12.00)
TDI - SPS (13.00)
RTS - JUTARNJI PROGRAM - ZEDER - DS (14.00)
KURIR - GALENIKA (15.00)

SREDA, 28. oktobar

PINK - TV FOKS (11.00)
STUDIO B - SLOBODNA SRBIJA (12.00)
MOZZART SPORT - SDPS (13.00)
DRES - NOVA SRBIJA (14.00)
VOJVODINA - DHSS (15.00)

Friday, October 23, 2009

Raspored petog kola Prve futsal lige i trećeg kola Druge futsal lige "Vojvodina" i "Beograd" i Vojvođanske lige

PRVA FUTSAL LIGA: Raspored petog kola

Petak, 23. oktobar
(19.30) Lazarevac: Kolubara - Marbo Intermeco
Sudije: Predrag Beljević i Željko Stankov
Delegat: Milivoje Tomić

Subota, 24. oktobar
(19.30) Niš ("Čair"): Niš 92 - Ekonomac
Sudije: Sreten Vasić i Mlađan Marković
Delegat: Jovan Marjanović

Nedelja, 25. oktobar
(17.00) Beograd ("Slodes"): Slodes - Kocka amaters
Sudije: Zoran Antonić i Goran Starčević
Delegat: Miroslav Stojanović
(18.00) Zrenjanin: SAS - Pirot
Sudije: Rajko Katanić i Jovan Stanojević
Delegat: Dragan Radovanović
(19.00) Vranje: Rušče - Kopernikus Vidre
Sudije: Saša Stefanović i Predrag Prokopović
Delegat: Vladimir Pantelić

Ponedeljak, 26. oktobar
(18.15) Šabac: Koska Delfin - Leteći Holanđanin
Sudije: Miloš Berisavac i Rade Miletić
Delegat: Slobodan Stančić

DRUGA FUTSAL LIGA - VOJVODINA: Raspored trećeg kola
DRUGA FUTSAL LIGA - BEOGRAD: Raspored trećeg kola
VOJVOĐANSKA LIGA: Raspored trećeg kola

Fudbalski savez Srbije
www.fsv.org.rs
www.fsb.org.rs

Wednesday, October 21, 2009

PRVA FUTSAL LIGA - Četvrto kolo: Leteći Holanđanin - Niš 92 5:0

Ubedljiva pobeda fudbalera Letećeg Holanđanina protiv "plavaca" u pretposlednjoj utakmici četvrtog kola Prve futsal lige, odigranoj u ponedeljak u Vrbasu pred oko 500 gledalaca.
Ekipe su bile izjednačene u prvom poluvremenu. Viđena je prečka Alargića sa sedam-osam metara, stativa Ačanskog iz slobodnog udarca i jos tri-četiri poluprilike domaćina. I Nišlije su imale nekoliko opasnih kontranapada, ali su bile slabe u završnici. Kada je reč o prekršajima, gosti su ih imali više - 5:2.



Svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu. Prvom je prethodio sjajan prodor Lisice i asistencija do Ačanskog koji je levom nogom sa leve strane poslao loptu u dalji gornji ugao do tada sjajnog golmana Niša 92, u 21. minutu. U 23. je viđen udarac Lisice za 2:0 za Vrbašane. Pritisak domaće ekipe nije jenjavao i očekivao se treći gol. Presingom je domaća ekipa uspela da oduzme loptu u golmanskom prostoru protivnika, udvajanjem Kovača i Zečevića. Usledila je asistencija Zečevića i gol Kovača u 27. minutu.
U poslednjih devet su gosti igrali sa golmanom - igračem i primili su još dva pogotka. Sjajno je organizovana odbrana domaćina iz koje je Alargić došao do lopte i zatresao mrežu posle duplog pasa sa Maćiženskim, u 35. minutu. I dalje su pokušavali gosti da ublaže poraz, ali posle jednog neuspešnog napada u poslednjem minutu je golman Nikitović sa svog gola postavio konačan rezultat - 5:0.

Monday, October 19, 2009

Rezultati četvrtog kola Prve futsal lige i drugog kola Druge futsal lige "Vojvodina" i "Beograd" i Vojvođanske lige

PRVA FUTSAL LIGA: Rezultati četvrtog kola

Petak, 16. oktobar

Kragujevac: Ekonomac - Kolubara 3:0

Nedelja, 18. oktobar
Pirot: Pirot - Koska Delfin 6:3
Niš: Kopernikus Vidre - Slodes 4:2
Vrnjačka Banja: Kocka amaters - SAS 4:3

Ponedeljak, 19. oktobar
Vrbas: Leteći Holanđanin - Niš 92 5:0
Beograd: Marbo Intermeco - Rušče 7:4

Tabelu možete da pogledate ovde, ovde i ovde.

DRUGA FUTSAL LIGA - VOJVODINA: Rezultati drugog kola i tabela
DRUGA FUTSAL LIGA - BEOGRAD: Rezultati drugog kola i tabela
VOJVOĐANSKA LIGA: Rezultati drugog kola i tabela

Friday, October 16, 2009

Raspored četvrtog kola Prve futsal lige i drugog kola Druge futsal lige "Vojvodina" i "Beograd" i Vojvođanske lige

PRVA FUTSAL LIGA: Raspored četvrtog kola

Petak, 16. oktobar

(16.30) Kragujevac: Ekonomac - Kolubara

Nedelja, 18. oktobar
(18.00) Pirot: Pirot - Koska Delfin
(19.30) Niš („Čair“): Kopernikus Vidre - Slodes
(19.30) Vrnjačka Banja: Kocka amaters - SAS

Ponedeljak, 19. oktobar
(19.30) Vrbas: Leteći Holanđanin - Niš 92
(20.30) Beograd („Šumice“): Marbo Intermeco - Rušče

Delegirane sudije i delegate možete da pogledate ovde.

DRUGA FUTSAL LIGA - VOJVODINA: Raspored drugog kola
DRUGA FUTSAL LIGA - BEOGRAD: Raspored drugog kola
VOJVOĐANSKA LIGA: Raspored drugog kola

www.fss.rs
www.fsv.org.rs
www.fsb.org.rs

Tuesday, October 13, 2009

OTVORENO PISMO TRENERA I PROFESORA ALEKSANDRA ŠAKIĆA: Gde smo mi u odnosu na futsal Evropu ?

Veru u fudbal uopšte vraćaju nam naši reprezentativci iz "A" nacionalnog tima na čelu sa selektorom Radomirom Antićem. Postavljaju se stvari na svoje mesto. Nekako se čini po postoji neki red i redosled. Takođe, ne izostaju ni rezultati mlađih selekcija mada, nekako se čini, u mladoj reprezentaciji imamo za sada najviše uspeha. Fudbal je ponovo na stabilnim nogama. Nacionalni "A" tim se plasirao na Svetsko prvenstvo, gradi se velelepni trening centar, stadioni su posećeniji ...
Kao po starom i lošem običaju, i u dobru i u zlu, futsala u Srbiji nigde nema u planovima ljudi iz nacionalne kuće fudbala. Grubo zvuči, ali je činjenica. Kada pogledamo zvaničnu tabelu reprezentacija sveta u futsalu, vidimo da nam u leđa gledaju mnogi. Pitanje je samo dokle.
Tačno je da imamo dobru i respektabilnu reprezentaciju, ali u klupskim okvirima nema nas nigde već duže vreme. Ako pođemo od činjenice da je jedini pravi razlog da neko bude prvak Srbije u futsalu da proba da uđe u Ligu šampiona i na taj način zaradi pare, dolazimo do zaključka da se već duže vreme novac samo troši, ali se slabo zarađuje. Otud i pitanje: Dokle ?
Nije me iznenadio neuspeh Kolubare. Analizu neuspeha neka sami prave. Teško im je i samo još fali da im neko "soli pamet". Slično je bilo i sa Ekonomcem prošle godine. Zar nikome nije jasno u ovoj državi da ako Kolubara uspe uspeli smo svi ? Ako Ekonomac uspe uspeli smo svi ?
Kada je Marbo napunio "Pionir" u Beogradu imali smo talas na kojem je futsal Srbija surfovala. Takvih talasa nam treba još puno da bi se izborili sa mrakom u kojem se sada futsal nalazi u medijskom i u svakom drugom aspektu. Da nije "SOS kanala" i lokalnih stanica, o futsalu se ne bi čulo. Po nešto se i napiše u dnevnim sportskim novinama i to samo kada ostane prostora na "košuljici" urednika. Nema nas na nacionalnoj televiziji, a kaže se da ko nije na televiziji, kao da ne postoji. Ima li neko rešenje ?
Ko su ljudi koji vode računa o futsalu u nacionalnoj kući fudbala ? Da li oni vode računa uopšte o futsalu ili su tu zarad sebe i po principu "radio, ne radio, svira mi radio" ? Samo "ne talasaj", ćuti, budi srećan i jedi mrvice sa velike trpeze. Dokle ?
Pokušavalo se tu raznim idejama, zajednicama, Balkanskim ligama … Ipak, futsal je u totalnom mraku i bez prave i respektabilne pozicije kod matičnog saveza. Svi su učaureni u svojim sitno - klupskim interesima, "sami protiv svih", a onda u kvalifikacijama na evro sceni se dogodi "tras o zemlju". I onda podsmevanje i ruganje od onih koji bi isto tako prošli da su kojim slučajem bili na tom istom mestu ... Srpska posla ...
Lako je biti general posle bitke. Ne želim da me neko tako tumači. Evo, javno priznajem da sam slab i da ima boljih od mene, ali je to linija manjeg otpora. Tako se samo ide na dole, nikako na gore. Jeste lako biti general posle bitke, ali osim u reprezentativnom futsalu, u klupskom sve češće smo "generali" ! Šta to govori ?
Gospodo, idemo nizbrdo. Moramo da povučemo ručnu kočnicu ili da zamolimo da nam drugi prave red, kako nam se to dešava često u drugim sferama života kada to sami nismo u stanju da učinimo ?
Pamet u glavu FUTSAL SRBIJO !

Aleksandar Šakić,
profesor i futsal trener

Rezultati trećeg kola Prve futsal lige i prvog kola Druge futsal lige "Vojvodina" i "Beograd" i Vojvođanske lige

PRVA FUTSAL LIGA
Rezultati trećeg kola

Petak, 9. oktobar

Zrenjanin: SAS - Kopernikus vidre 1:7

Nedelja, 11. oktobar

Beograd: Slodes - Marbo Intermeco 3:7
Vranje: Rušče - Ekonomac 2:4
Lazarevac: Kolubara - Leteći Holanđanin 4:2
Vrnjačka Banja: Kocka amaters - Pirot 8:2
Niš: Niš 92 - Koska Delfin 4:3

DRUGA FUTSAL LIGA - VOJVODINA
- Rezultati prvog kola i tabela
DRUGA FUTSAL LIGA - BEOGRAD - Rezultati prvog kola i tabela
VOJVOĐANSKA LIGA - Rezultati prvog kola i tabela

Sunday, October 11, 2009

PRVA FUTSAL LIGA - Treće kolo: Slodes - Marbo Intermeco 3:7

Pobedom u gradskom derbiju nad Slodesom, fudbaleri Marba Intermeca su zadržali stopostotan učinak i posle trećeg kola Prve futsal lige.
Posle nekoliko neiskorišćenih prilika domaćina, kada se istakao golman gostiju Ostojić, usledio je pogodak Pršića, pa njegova asistencija Rokniću za 2:0. Po dva gola Krstića na jednoj i kapitena „kornjača“ Gušavca na drugoj strani zadržali su isti odnos snaga do poluvremena.
Na početku drugog dela je rešeno pitanje pobednika: od fudbalera Slodesa Stojkovića je lopta završila u golu posle kornera Bogdanovića, a ovaj igrač je dva minuta kasnije zatresao mrežu protivnika na dodavanje Zrnića.


Fudbaler Marba Intermeca Marko Pršić
(foto: Predrag Bajić)

SLODES - MARBO INTERMECO 3:7

Strelci: 0:1 Pršić u 5, 0:2 Roknić u 8, 0:3 Krstić u 11, 1:3 Gušavac u 16, 1:4 Krstić u 18, 2:4 Gušavac u 19, 2:5 Stojković (autogol) u 21, 2:6 Bogdanović u 23, 3:6 Anđić u 37, 3:7 Pršić u 40. minutu. Dvorana: Slodes. Gledalaca: 300. Sudije: Rajko Katanić i Slavenko Matović (obojica iz Beograda). Žuti karton: Popović (Marbo Intermeco). Nagomilavanje prekršaja: Slodes 7 (5+2), Marbo Intermeco 7 (5+2).
SLODES: Pavičić, Gušavac, Stojković, Čarapić, Dmitrović, Šamšal, Tomašević, Anđić, Vujović, Kovačević, Cvetković i Bićanin.
MARBO INTERMECO: Ostojić, Popović, Pavićević, Zrnić, Bogdanović, Inajetović, Živanović, Pršić, Stojković, Roknić, Krstić i Josimović.

Friday, October 9, 2009

RASPORED PRVOG KOLA DRUGE FUTSAL LIGE - VOJVODINA: Utakmice u Somboru, Zrenjaninu, Kačarevu i Futogu

Sombor, SC "Mostonga" 9.10.2009. 18.00 časova
Sombor - Forum (Vršac)
Sudije: Sudžuković Zoran i Miljković Dejan

Zrenjanin, SC "Medison" 11.10.2009. 17.00 časova
Petrovgrad 2004 (Zrenjanin) - Kruna Veternik
Sudije: Bilić Đorđe i Beljević Predrag

Kačarevo, OŠ "Žarko Zrenjanin" 11.10.2009. 19.00 časova
Kraljevićevo (Kačarevo) - Hajduk (Kula)
Sudije: Džakula Aleksandar i Janićijević Gojko

Futog, SC "Futog" 12.10.2009. 16.00 časova
Tango (Novi Sad) - Bečej
Sudije: Bilić Đorđe i Beljević Predrag

www.fsv.org.rs

RASPORED PRVOG KOLA DRUGE FUTSAL LIGE - BEOGRAD: Sve utakmice u dvorani SC „Rakovica“

10.10. 13:15 Tempo - T M F
10.10. 14:45 Novi Beograd - Ekonomist
11.10. 14:15 Borča - Konjarnik
11.10. 15:45 Intermeco - Zemun

www.fsb.org.rs

RASPORED TREĆEG KOLA PRVE FUTSAL LIGE: Uvertira u Zrenjaninu, pet utakmica u nedelju

Petak, 9. oktobar
(20.30) Zrenjanin ("Medison"): SAS - Kopernikus vidre (Đorđe Bilić i Duško Sekulić)

Nedelja, 11. oktobar
(17.00) Beograd ("Slodes"): Slodes - Marbo Intermeco (Rajko Katanić i Slavenko Matović)
(19.00) Vranje: Rušče - Ekonomac (Sreten Vasić i Aleksandar Komadinić)
(20.00) Lazarevac: Kolubara - Leteći Holanđanin (Goran Starčević i Marko Marković)
(20.30) Vrnjačka Banja: Kocka amaters - Pirot (Zoran Antonić i Slobodan Pavlović)
(21.00) Niš ("Čair"): Niš 92 - Koska Delfin (Miloš Berisavac i Rade Miletić)

Fudbalski savez Srbije

PRVA FUTSAL LIGA: Rezultati drugog kola

Sreda, 30. septembar
Kragujevac: Ekonomac - Slodes 7:2

Četvrtak, 1. oktobar
Vrbas: Leteći Holanđanin - Rušče 4:3

Subota, 3. oktobar
Pirot: Pirot - Niš 92 3:3

Ponedeljak, 5. oktobar
Niš: Kopernikus Vidre - Kocka amaters 5:2
Beograd: Marbo Intermeco - SAS 5:3

Četvrtak, 8. oktobar
Šabac: Koska Delfin - Kolubara 0:3

Sunday, October 4, 2009

FUTSAL KUP - Grupa 5 - 3. kolo: Kolubara - Omonija 7:3 - Premijerna pobeda "rudara" na oproštaju od Futsal kupa u kojem su zauzeli 20. mesto

Pobeda Kolubare na ovosezonskom oproštaju od evropske scene. U trećem, poslednjem kolu Grupe 5 glavne faze Futsal kupa, a posle poraza od hrvatskog Potpićana (3:4) i azerbejdžanskog Araza (0:4), "rudari" su bili ubedljivi protiv kiparske Omonije - 7:3. Tako su upisali prvi trijumf u kontinentalnom takmičenju nacionalnih šampiona i zauzeli su 20. mesto u Futsal kupu.
U poslednjoj utakmici na turniru u Puli nije bilo pobednika u duelu domaćina i Araza - 4:4.
Prvo mesto u Grupi 5 je zauzeo Araz sa sedam bodova (gol - razlika je 12:5), a slede Potpićan sa pet (11:10), Kolubara sa tri (10:11) i Omonija sa jednim bodom (7:14).

Pored Araza iz Naksdživana i Potpićana '98, u elitnoj fazi Futsal kupa (Ligi šampiona) igraće i Tajm Ljvov (Ukrajina), Alter Ego Luparense (Italija), Era-Pak Hrudim (Češka), Nikars Riga (Letonija), Šarlroa (Belgija), Atina '90 (Grčka), Benfika Lisabon (Portugal), Puntar (Slovenija), Marlen (Holandija) i Iberija 2003 Tbilisi (Gruzija). Njima će se priključiti četiri nosioca: španski Intervju i Mursija, ruski VIZ-Sinara Jekaterinburg i kazahstanski Kairat Almati. Žreb će biti održan 14. oktobra u sedištu UEFA u švajcarskom gradu Nionu.



KOLUBARA - OMONIJA 7:3

Strelci: 1:0 Šošo u 2, 2:0 Tomin u 15, 3:0 Živić u 27, 4:0 N. Ranisavljević u 28, 5:0 N. Ranisavljević u 33, 6:0 Živić u 34, 6:1 Demetrijades u 35, 6:2 Dacko u 36, 7:2 Manoli (autogol) u 39. i 7:3 Demetrijades u 40. minutu. Dvorana: "Mate Parlov" u Puli. Sudije: Kjazo Leladze (Letonija) i Dragan Stokić (Hrvatska). Žuti kartoni: Ranković, Tomin (Kolubara) i Manoli (Omonija).
KOLUBARA:
V. Ranisavljević, Šošo, Perišić, Živić, Tomin, Rakićević, Pantelić, Ranković, Lazić, Borojević i N. Ranisavljević.
OMONIJA: Odiseos, Aleksejevs, Vanejev, Koževin, Dacko, Miler, Demetrijades, Omiru, Zukovs, Manoli, Prokopiju i Topalo.

Rezultate, izveštaje i tabele svih grupa možete da pogledate
ovde.

Friday, October 2, 2009

FUTSAL KUP - Grupa 5 - 2. kolo - Pula: Kolubara - Araz 0:4 - "Rudari" bez Lige šampiona

Kolubara je poražena i u drugom kolu turnira Grupe 5 glavne faze Futsal kupa u Puli. Posle domaćina (3:4), bolji od "rudara" je bio i azerbejdžanski Araz rezultatom 4:0, pa je šampion Srbije na kraju drugog dana takmičenja, a posle remija hrvatskog Potpićana i kiparske Omonije - 3:3, izgubio sve šanse za plasman u Ligu šampiona. Ujedno, Srbija neće imati predstavnika u elitnom delu prvi put posle četiri sezone u kojima su tu bili Marbo (tri puta) i Ekonomac.
U trećem, poslednjem kolu, u nedelju od 12.30 časova, Kolubara će pokušati da se oprosti od evropske scene pobedom protiv Omonije, koja je još uvek u igri za drugo mesto.
Posle dva kola, Araz ima šest bodova (gol - razlika je 8:1), Potpićan četiri (7:6), Omonija jedan (4:7), dok su "rudari" bez bodova (3:8).

Reportaža sa turnira Grupe 5 biće emitovana na 2. programu Hrvatske radiotelevizije (HRT 2) u subotu od 00.30 časova. Na istom programu u nedelju biće direktno prenošena utakmica Potpićan - Araz od 15 časova.



KOLUBARA - ARAZ 0:4

Strelci: 0:1 Borisov u 27, 0:2 Borisov u 34, 0:3 Farzalijev u 36. i 0:4 Rodriges Paz u 37. minutu. Dvorana: "Mate Parlov" u Puli. Sudije: Antonio Hoze Fernandes Kardozo (Portugal) i Vjačeslav Daragan (Ukrajina). Žuti kartoni: Ranković, Živić (Kolubara), Tverijankin i Rodriges Paz (Araz).
KOLUBARA: V. Ranisavljević, Šošo, Živić, Tomin, Borojević, Rakićević, Perišić, Pantelić, Ranković, Lazić, N. Ranisavljević i Đurasović.
ARAZ: Tverijankin, Farzalijev, Rodriges Paz, Santos, Felipe Ribeiro, Salijanski, Serđo Luis, Kapkov, Mamadkarimov, Borisov, Gambarov i Čujkov.

Rezultate i rasporede svih grupa, kao i tekstualne prenose svih utakmica, možete da pogledate ovde.

Thursday, October 1, 2009

FUTSAL KUP - Grupa 5 - 1. kolo: Potpićan - Kolubara 4:3

Poraz Kolubare u debiju na evropskoj sceni. Bolji od "rudara" je bio Potpićan, domaćin turnira Grupe 5 glavne faze Futsal kupa (kvalifikacije za Ligu šampiona) u pulskoj dvorani "Mate Parlov".
Posle minusa od jednog gola na poluvremenu, šampion Hrvatske je stigao do tri pogotka prednosti u završnici susreta (4:1). Tada se Kolubara "probudila", posle ulaska Živića kao igrača - golmana, ali ipak nije uspela da stigne do izjednačenja u neizvesnoj završnici - 3:4.
Sutra od 18 časova Lazarevčani će se sastati sa Arazom iz Naksdživana (Azerbejdžan), koji je savladao u prvom kolu Omoniju (Kipar) sa 4:1, a pobeda je imperativ, kako bi se zauzelo jedno od prva dva mesta u grupi.



POTPIĆAN - KOLUBARA 4:3

Strelci: 1:0 P. Drndić u 4, 2:0 P. Drndić u 23, 2:1 Živić u 26, 3:1 Novoselac u 30, 4:1 Radusin u 37, 4:2 Borojević u 37. i 4:3 Živić u 39. minutu. Dvorana: "Mate Parlov" u Puli. Sudije: Marselino Blaskez Sijera (Španija) i Antonio Hoze Fernandes Kardozo (Portugal). Žuti kartoni: P. Drndić (Potpićan) i Šošo (Kolubara).
POTPIĆAN: Funčić, K. Drndić, P. Drndić, Radusin, Hokša, Didović, Lalić, Novoselac, Tomljanović, Bojkić i Kosir.
KOLUBARA: Rakićević, Šošo, Živić, Tomin, Borojević, V. Ranisavljević, Perišić, Pantelić, Ranković, Lazić, N. Ranisavljević i Đurasović.


Rezultate i rasporede svih grupa, kao i tekstualne prenose svih utakmica, možete da pogledate ovde.

FUTSAL KUP - Grupa 5 - 1. kolo - Pula: Potpićan - Kolubara 1:0 poluvreme (P. Drndić u 4. minutu)

FUTSAL KUP: Debi Kolubare na evropskoj sceni

Fudbaleri Kolubare debitovaće danas na evropskoj sceni - u Futsal kupu. Prvak Srbije igraće u prvom kolu Grupe 5 glavne faze ovog takmičenja (kvalifikacije za Ligu šampiona) protiv domaćeg Potpićana (Hrvatska), u dvorani "Mate Parlov" u Puli, od 20.30 časova.
Sutra od 18 časova protivnik "rudara" biće Araz iz Naksdživana (Azerbejdžan), a u nedelju od 12.30 časova će se sastati sa Omonijom (Kipar).
Dve najbolje ekipe će se plasirati u elitnu fazu takmičenja.

Rezultate i rasporede svih grupa, kao i tekstualne prenose svih utakmica, možete da pogledate ovde.

REZULTAT I RASPORED DRUGOG KOLA PRVE FUTSAL LIGE: Derbi u "Šumicama"

Sreda, 30. septembar
Kragujevac: Ekonomac - Slodes 7:2

Četvrtak, 1. oktobar
(16.30) Vrbas: Leteći Holanđanin - Rušče

Subota, 3. oktobar
(20.30) Pirot: Pirot - Niš 92

Ponedeljak, 5. oktobar
(19.30) Niš (“Čair”): Kopernikus Vidre - Kocka amaters
(20.30) Beograd (“Šumice”): Marbo Intermeco - SAS

Četvrtak, 8. oktobar
(18.15) Šabac: Koska Delfin - Kolubara

Fudbalski savez Srbije

OTVORENO PISMO TRENERA I PROFESORA ALEKSANDRA ŠAKIĆA: Futsal u osnovne škole

Uvek se zapitam: "Da li su drugi stvarno toliko bolji od nas ?"
Naime, futsal je u svim ozbiljnim zemljama u bližem ili daljem okruženju pronašao put do najmlađih pokoljenja. U Hrvatskoj i Sloveniji se putem školskog sporta implementirao u nastavno - obrazovni sistem u osnovnim i srednjim školama. U Bosni i Hercegovini, takođe, ulazi u škole kao sport sa velikim potencijalom. O razvijenijima neću ni da govorim. Oni nam nikako nisu reper.
A mi, Srbi , opterećeni sitno - pilićarskim interesima, slepi smo nad činjenicom kakva je perspektiva futsala ako se bude razvijao ovim tempom kojim se sada razvija, odnosno, ako se po pitanju popularizacije ne učine krupni i čvrsti koraci napred.
Lako je teoretisati, ali ja imam konkretne činjenice:
1. Svaka osnovna, pa i srednja škola ima teren za male sportove, a veliki broj škola i konforne sale.
2. U planu i programu za osnovne škole u IV razredu se nalaze metodske jedinice za obuku učenika u malom fudbalu.
3. U okviru III časa fizičkog vaspitanja imamo mogućnost da se deca izjasne kojim sportom bi se bavila u svojoj školi. Konkretno, u najvećem broju, učenici u Srbiji se opredeljuju za mali fudbal.
4. U okviru školskog sporta imamo takmičenja od opštinskih prvenstava da republičkih i školskih olimpijada u malom fudbalu.
Činjenice ukazuju da treba učiniti sledeće korake:
1. Na nivou organizacije pri fudbalskom savezu Srbije sačiniti komisiju koja će sprovesti inicijativu za uvođenje futsala u škole.
2. Na nivou ministarstva pripremiti metodske osnove i nepostojeći sport "mali fudbal" zameniti postojećim i međunarodno priznatim futsalom.
3. Osmsliti propagandnu akciju i svakoj školi dati loptu i knjigu "Futsal" kako bi se nastavnici i učenici upoznali sa materijom, naročito u sredinama u kojima nema futsal klubova.
4. Putem ministarstva prosvete, kao i onog zaduženog za sport obezbediti uslove da se nastavnici stručno edukuju putem akreditovanih seminara da mogu na najbolji način da futsal sprovedu kroz nastavu.
5. U saradnji sa Savezom za školski sport i olimpijsko vaspitanje ustrojiti takmičenja na nivou republike da se igraju po pravilima futsala.
Futsal je sport u kojem nema novca. Tu se troši novac ljudi koji su zaljubljenici u ovaj sport ili se igra amaterski. U takvom ambijentu besparice i amaterizma teško ili skoro nikako se neće ništa postići na planu razvoja futsala kod mlađe populacije. Škola i njena mogućnost da kroz nastavu i takmičenja futsal dođe do najmlađih je jedino i trajno opredeljenje.
Pitam se da li samo Šakića u ovoj futsal Srbiji interesuje razvoj ovog sporta i popularizacija kod dece ? Ako sam usamljen, sve ovo što pišem pada u vodu. Ovo mora da se prihvati kao trajna i ozbiljna inicijativa, a ko ovo smatra lošim neka mi objasni kako bi se sve ovo moglo bolje izvesti. Samo bez teoretisanja molim. Konkretno.
Poštovani ljubitelji futsala, krajnje je vreme da se ovim pozabave oni koji futsal najviše vuku u napred. Zato bi bilo poželjno da se otvori ova tema i da se ljudi koji žele da rade u korist popularizacije futsala regrutuju. Znam da su mnogi vodeći ljudi našeg futsala zauzeti kako privatnim, tako i klupskim obavezama. Ali, samo neka daju podršku ideji i neka neka nam otvore vrata tamo gde mi moramo da pokucamo ...

Aleksandar Šakić,
profesor i futsal trener